Το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Οσία Ελισάβετ την Θαυματουργή
Το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Οσία Ελισάβετ την Θαυματουργή

Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή - Άγιος Αμβρόσιος Λεμεσού

Εξωκλήσια της Κύπρου - Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή, Άγιος Αμβρόσιος, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος Λεμεσού, είναι κτισμένη η μία από τις δύο εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Οσία Ελισάβετ την θαυματουργή. Η δεύτερη είναι κτισμένη στην κατεχόμενη από Τούρκικα στρατεύματα, πόλη της Κερύνειας. Η εκκλησία στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος πρόκειται για πολύ παλαιό κτίσμα ενώ αυτή στην Κερύνεια έχει οικοδομηθεί το 1907, από την Λατινική θρησκευτική κοινότητα του νησιού.

Ταξιδεύοντας από Λεμεσό, δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να εντοπίσουμε και να επισκεφτούμε το ξωκλήσι. Βρίσκεται 1800 μέτρα νότια από το χωριό και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό, έχει διαπλατυνθεί και στρωθεί με ασφαλτοτάπητα εκτός από 200 μέτρα στο μέσο της διαδρομής που κατά κάποιο περίεργο λόγο, παρέμειναν χωματόδρομος.

Το ξωκλήσι, είναι κτισμένο στη νότια όχθη της βαθιάς κοίτης του ποταμού Παραμάλι και είναι το ότι απέμεινε από πυρκαγιά που μετέτρεψε τους γύρω πανύψηλους λόφους, σε κρανίου τόπο.

Είναι κτισμένο με πέτρες τις περιοχής σε σχήμα μονόκλιτης βασιλικής η οποία εσωτερικά καλύπτεται από ημικυκλική καμάρα και εξωτερικά από δίρριχτη, οξυκόρυφη και κεραμοσκεπή στέγη. Η καμάρα της οροφής σχηματίζεται από μικρές πέτρες και δεν στηρίζεται σε εσωτερικά τόξα.

Εξωτερικά και στην αρχική του μορφή ο Ναός έφερε 4 ζεύγη τεράστιων αντηρίδων, οι οποίες επεκτείνονταν μέχρι και το γείσο της οροφής. Σήμερα υπάρχουν μόνο οι δύο νοτιοδυτικές αντηρίδες και οι δύο βορειοδυτικές. Οι άλλες 4 μάλλον έχουν χαλαστεί από ανθρώπινα χέρια, ίσως για να επιδιορθωθούν ο ανατολικός τοίχος και μέρος του ημικυκλικού που εσωτερικά σχηματίζει την αψίδα του Ιερού.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξωτερική αρχιτεκτονική του Ναού, τόσο με τους διπλούς τοίχους όσο και με τον τρόπο που μείωσαν το πλάτος της οροφής και ταυτόχρονα έτσι να μειωθεί σημαντικά το βάρος που θα έπρεπε να προστεθεί στο εξωράχιο της εσωτερικής καμάρας που όπως είπαμε δεν στηρίζεται από τόξα.

Ο Ναός κτίζεται αρχικά το 1311 από τον τότε ιδιοκτήτη της περιοχής και αφιερώνεται στον Άγιο Γεώργιο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λεηλατείται και καταστρέφεται εκ θεμελίων. Ανοικοδομείται αργότερα και συγκεκριμένα το 1598 από τον Λατίνο ιδιοκτήτη της γης και αφιερώνεται στην Αγία Ελισάβετ και ταυτόχρονα ολόκληρο το εσωτερικό του τοιχογραφείται.

Στην εσωτερική τοιχοποιία υπάρχουν ακόμη και σήμερα υπέροχες τοιχογραφίες , σχεδόν άριστα διατηρημένες με την διαφορά ότι σε κάποιες φαίνονται τα πολύ γνωστά σημάδια ιεροσυλίας των Τούρκων που εκδηλώνονται με την αφαίρεση των ματιών των εικονιζομένων Αγίων προσώπων. Οι τοιχογραφίες αλλά και η εσωτερική τοιχοποιία φαίνεται να έχουν δεχθεί πολύ πρόσφατη επιδιόρθωση.

Φανταστικά υπέροχο είναι ολόκληρο το εσωτερικό του Ναού, όπου το Ιερό χωρίζεται με ξύλινο τέμπλο το οποίο φέρει 4 φορητά εικονίσματα. Είναι κατά ένα σκαλοπάτι υπερυψωμένο από το υπόλοιπο δάπεδο του Ναού, το οποίο καλύπτεται από ακανόνιστα τεμάχια Κυπριακού μάρμαρου.

Στο νότιο εσωτερικό τοίχο υπάρχουν δύο βαθιές εσοχές οι οποίες σχηματίζουν μεγάλα οξυκόρυφα τόξα και τα οποία είναι τοιχογραφημένα. Παρόμοιο τόξο υπάρχει και στην βόρεια εσωτερική τοιχοποιία μέσα στην οποία υπάρχει Αγιογραφία με τον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα.

Το ξωκλήσι της Όσιας Ελισάβετ στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, αποτελεί ένα πολύ σπάνιο αρχιτεκτονικό, θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείς. Είναι πάντοτε ανοικτό. Φεύγοντας φρόντισε να κλείσεις καλά την μοναδική είσοδο του Ναού.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή - Άγιος Αμβρόσιος Λεμεσού)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 6742 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.