Η εξέδρα μεταφοράς και φόρτωσης μεταλλεύματος στο μεταλλείο Κοκκινογιάς
Η εξέδρα μεταφοράς και φόρτωσης μεταλλεύματος στο μεταλλείο Κοκκινογιάς

Μεταλλείο Κοκκινογιάς - Μιτσερό

Τοποθεσίες της Κύπρου - Μεταλλείο Κοκκινογιάς, Μιτσερό, Λευκωσία

Καταχωρήθηκε την: από

Πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, στο ανατολικότερο μέρος της Τηθύος θάλασσας ένα νέο νησί αναδύθηκε από τα νερά αφού διάνυσε απόσταση από τον βυθό μεγαλύτερη των 8 χιλιάδων μέτρων.

Μαζί με το νέο νησί, αναδύθηκε και η Θεά Αφροδίτη, η οποία έμελλε να λατρευτεί τόσο, όσο κανείς άλλος Θεός από τους ανθρώπους που το κατοίκησαν. Η πρώτη κορυφή που ξεπρόβαλε από το νερό πήρε το όνομα «Όλυμπος» και η πρώτη οροσειρά που ακολούθησε ονομάστηκε «Τρόοδος» .

Στο πέρασμα των 100 εκατομμυρίων ετών που ακολούθησαν ο Όλυμπος έφτασε στο εκπληκτικό ύψος των δύο χιλιάδες μέτρων περίπου. Η Θεά Αφροδίτη φρόντιζε έτσι ώστε κάθε κορυφή της οροσειράς που ξεπρόβαλλε από την θάλασσα, να σκεπάζεται άμεσα με δένδρα, θάμνους και φυτά, προστατεύοντας έτσι τα πλούσια κοιτάσματα μεταλλευμάτων που οι Θεοί προίκισαν το νέο και πανέμορφο νησί.

Πριν 10 χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι από τα παράλια της Ασίας, τόλμησαν να διαπλεύσουν με τα πρωτόγονα πλωτά μέσα που διέθεταν την στενή λωρίδα άβαθης θάλασσας που υπήρχε ανάμεσα σε αυτούς και στο νέο νησί.

Τότες η στάθμη της θάλασσας ήταν 100 μέτρα πιο χαμηλή από ότι σήμερα και στο ενδιάμεσο υπήρχαν δύο μικρά νησιά, που αποτελούσαν τις κορυφές δύο άλλων οροσειρών που αναδύονταν μαζί με το νέο νησί. Οι δύο αυτές κορυφές των υποθαλάσσιων οροσειρών που ελάχιστα απέχουν από την επιφάνεια, συνεχίζουν και σήμερα να αναδύονται και στο μέλλον θα αλλάξουν τον χάρτη της Κύπρου.

Φθάνοντας στο νησί ο άνθρωπος βρήκε ένα παράδεισο γεμάτο με κάθε λογής δέντρων, ζώων και πτηνών, τον οποίο δημιούργησε η παρουσία του Τροόδους. Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτά. Θαμπώθηκαν από τα φανταχτερά χρώματα του εδάφους και σκάβοντας ελάχιστα από την επιφάνεια βρήκαν το μέταλλο που θα έμελλε να δώσει το όνομα του στο νέο νησί. Βρήκαν τον χαλκό.

Το μετάλλευμα ήταν τόσο πλούσιο και η επεξεργασία του ήταν διαδικασία που απαιτούσε τεράστιες ποσότητας ενέργειας. Σύγχρονες μελέτες αποκαλύπτουν ότι σύμφωνα με τον αριθμό των αρχαίων μεταλλείων που υπήρχαν στο νησί και το οποία κατάφεραν να εντοπίσουν, η ενέργεια που απαιτήθηκε για τον διαχωρισμό των μεταλλευμάτων ήταν ίση με αυτήν που θα έδιναν αν καίγονταν όλα τα δάση του νησιού τουλάχιστον 3 φορές.

Οι πρώτοι Κύπριοι μεταλλωρύχοι έσκαβαν κάθετα τη γης μέχρι να βρουν «καθαρό» μετάλλευμα αδιαφορώντας και προσπερνώντας τα στρώματα εδάφους που περιείχαν μικρές ποσότητες.

Τον 20ον αιώνα ο Κύπριος, έχοντας στην διάθεση του κάθε μέσο για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου του νησιού, προχώρησε στην δημιουργία νέων μεταλλείων, τόσο υπογείων όσο και επιφανειακών.

Τα κατάλοιπα ενός υπόγειου μεταλλείου υπάρχουν δυτικά του χωριού Μιτσερό. Πρόκειται για το μεταλλείο «Κοκκινογιάς». θεωρείτε ένα από τα πιο σύγχρονα και ίσως το πιο νέο από όλα όσα υπάρχουν στην Κύπρο. Άρχισε τη λειτουργία του το 1973 και σταμάτησε την εξόρυξη το 1979 αφού πρώτα εξόρυξε 480 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος.

Η μαύρη τρύπα της στοά του μεταλλείου στην βάση πανύψηλου λόφου προκαλεί πραγματικό δέος μόνο και μόνο στην σκέψη του τεράστιου βάρους που «στηρίζεται» στους «όμως» της. Πιο κει, το «άπατο» πηγάδι μέσω του οποίου οι μεταλλωρύχοι ανέβαζαν στην επιφάνεια το χρυσοφόρο μετάλλευμα από τα έγκατα της Κύπριδας γης, σου φανερώνει το θάρρος που χρειάζεται για να είσαι μεταλλωρύχος.

Μπροστά από την γαλαρία του μεταλλείου, ένας τεράστιος μονόλιθος, κομμάτι και αυτός από την ανθρωποτροφούσα και πολυθρόφο γη του Μιτσερού, ορθώνεται στον Κυπριακό ουρανό φέροντας χαραγμένους στο «σώμα» του, στίχους του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη. «Το μεταλλείο αυτό, που έγινε κατάρα και κατηγορία, θρύλος και ιστορία»…

Το μεταλλείο Κοκκινογιάς αποτελεί για τον επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο ένα «ζωντανό» μουσείο μέσω του οποίου μπορεί να έλθει σε άμεση επαφή όχι μόνο με την ιστορία αλλά και με την προϊστορία του νησιού που τον φιλοξενεί και είναι άδικο να το εξαφανίσει ο χρόνος.

Παρακολουθήστε το βίντεο της επίσκεψης μας:


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Μεταλλείο Κοκκινογιάς - Μιτσερό)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 10665 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.