Το παλιό πέτρινο γεφύρι της Κοράκου βρίσκεται δίπλα από τον νερόμυλο
Το παλιό πέτρινο γεφύρι της Κοράκου βρίσκεται δίπλα από τον νερόμυλο

Πέτρινο Γεφύρι Κοράκου & Νερόμυλος - Κοράκου

Γεφύρια της Κύπρου - Πέτρινο γεφύρι Κοράκου & Νερόμυλος,Κοράκου, Σολέα, Λευκωσία

Καταχωρήθηκε την: από

Όταν οι άρχοντες των Ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας, εξόριζαν τους καταδικασμένους σε θάνατο πολίτες τους στην Κύπρο, αναγκάζοντας τους να περάσουν την σχετικά αβαθή τότε Μεσόγειο θάλασσα μαζί με τις οικογένειες τους, δεν ήξεραν ότι τους εξόριζαν στον παράδεισο. Οι άνθρωποι αυτοί αποτέλεσαν και τους πρώτους κατοίκους του νησιού.

Όταν αργότερα οι κάτοικοι της σημερινής Κρήτης ανακάλυψαν τον χαλκό και τον πλούτο που έκρυβε η Κύπρος, αυτό αποτέλεσε την αρχή των δεινών για τους κατοίκους της. Η Κύπρος, από τη μέρα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα, δεν έζησε ούτε μία μέρα σε πραγματική Ελευθερία. Ο ένας δυνάστης διαδεχόταν τον άλλον.

Ο κάθε ένας κατακτητής, εκτός από τους Οθωμανούς, φρόντιζε και δημιουργούσε τις κατάλληλες υποδομές για να διακινούνται τόσο ο στρατός όσο και οι έμποροι του. Άλλος έκτισε κάστρα, άλλος δημιούργησε δρόμους, άλλος έκτισε γεφύρια. Ένας Οθωμανός πολίτης έκτισε με δικά του χρήματα τις καμάρες Λάρνακας.

Τα μνημεία που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι κατακτητές του νησιού, είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο το νησί. Πολλά έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου και άλλα βρίσκονται κάτω από την άγρια βλάστηση. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά που ο επισκέπτης μπορεί να τα δει και να τα μελετήσει.

Δύο από τα τελευταία, υπάρχουν ανάμεσα στα χωριά της Σολέας, την Ευρύχου και την Κοράκου. Βρίσκονται κοντά στην νέα γέφυρα που ενώνει τις όχθες του ποταμού Κλάριου ή Καρκώτη και απέχουν από τα δύο χωριά ακριβώς το ίδιο, 1 χιλιόμετρο. Γεωγραφικά όμως ανήκουν στην Κοράκου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο, εντυπωσιακό και πολύ παλιό πέτρινο γεφύρι και έναν παλιό και πέτρινο νερόμυλο.

Από τον νερόμυλο υπάρχει μέρος της χοάνης και μέρος του πέτρινου αυλακιού που οδηγούσε το νερό προς την χοάνη του μύλου. Τον εντοπίσαμε μετά που φίλος, μας παραχώρησε έναν πολύ παλιό χάρτη της περιοχής και τον ευχαριστούμε θερμά. Είναι κτισμένος στην δυτική όχθη του ποταμού και η εκτροπή του νερού γινόταν από πολύ μακριά και νότια.

Το πέτρινο γεφύρι ήταν η έκπληξη και το δώρο του ποταμού προς εμάς. Τα δύο μνημεία είναι κτισμένα δίπλα – δίπλα. Πρόκειται για γεφύρι ενός οξυκόρυφου τόξου, κτισμένο με πέτρες του ποταμού. Το οδόστρωμα είναι χωμάτινο και στις άκρες υπάρχουν πέτρινα στηθαία.

Για ασφάλεια των επισκεπτών έχουν προσθέσει σιδερένια στηθαία γιατί το ύψος του γεφυριού είναι σχετικά μεγάλο. Ανατολικά υπάρχει πρόσβαση προς το γεφύρι με σκαλοπάτια που τα δημιούργησε το τμήμα υδάτων και σε κατεβάζουν σε μικρή και σιδερένια γέφυρα, όπου από εκεί μπορείς να θαυμάσεις το γεφύρι.

Το τόξο του γεφυριού σχηματίζεται από πελεκημένες ασβεστολιθικές πέτρες. Σε μία από αυτές υπάρχουν χαράγματα τα οποία φαίνονται να είναι αριθμοί.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Πέτρινο Γεφύρι Κοράκου & Νερόμυλος - Κοράκου)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 4706 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.