Μια αρχαία κατάρα συνοδεύει το πετρογέφυρο του χωριού Φλάσου το οποίο γεφυρώνει τον ποταμό Κλάριο
Μια αρχαία κατάρα συνοδεύει το πετρογέφυρο του χωριού Φλάσου το οποίο γεφυρώνει τον ποταμό Κλάριο

Πέτρινο γεφύρι - Φλάσου

Γεφύρια της Κύπρου - Πέτρινο γεφύρι Φλάσου, Σολέα, Λευκωσία

Added on: by

Ταξιδεύοντας στο χωριό της Σολέας, την Φλάσου, εκτός από τους πέντε νερόμυλους που μπορείτε να επισκεφτείτε, εκτός από τον εκδρομικό χώρο που θα σας προσφέρει την απόλυτη ησυχία με συντροφιά τον ποταμό Κλάριο για να περάσετε όμορφες στιγμές με τους δικούς σας ανθρώπους, θα μπορέσετε να δείτε και να μάθετε για το καταπληκτικό πέτρινο γεφύρι που ενώνει της όχθες του ποταμού και οδηγεί στο εγκαταλελειμμένο χωριό Άγιος Επιφάνιος Σολέας.

Το πέτρινο γεφύρι αποτελεί ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα. Είναι κτισμένο με κροκάλες του ποταμού και διαθέτει τρία τόξα. Το κεντρικό είναι οξυκόρυφο και σχηματίζεται από πελεκημένες πορώδη πέτρες. Τα άλλα δύο σχηματίζουν καμαρωτά τόξα, είναι κατά πολύ μικρότερα του πρώτου και σχηματίζονται από την ίδια πελεκημένη πέτρα όπως το κεντρικό. Το οδόστρωμα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πέτρινα στηθαία και το μήκος του ξεπερνά τα 40 μέτρα.

Αν ρωτήσετε τους κατοίκους του χωριού για το γεφύρι, θα σας πουν μία πολύ παράξενη ιστορία η οποία λίγο πολύ αγγίζει τα όρια της δεισιδαιμονίας και έχει άμεση σχέση με τον μάστορα που το έκτισε.

Το γεφύρι, για πολλά χρόνια ήταν ο μόνος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα χωριά της Σολέας και κύρια της Φλάσου και του χωριού Άγιος Επιφάνιος το οποίο βρισκόταν στην δυτική όχθη του ποταμού.

Οικιστές του χωριού αυτού ήταν Έλληνες Κύπριοι οι οποίοι στην συνέχεια εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους για να κατοικήσουν σε αυτό Μωαμεθανοί από την Ανατολία, ενώ στη Φλάσου ήδη κατοικούσε μεγάλος αριθμός Τούρκων.

Όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες ανάθεσαν σε Ελληνοκύπριο να κτίσει το γεφύρι, αυτός με την ολοκλήρωση του, έδωσε μια κατάρα. Είπε ότι αν ποτέ γαμπρός και νύμφη καβάλα σε γαϊδούρι περάσουν μαζί το γεφύρι, το χωριό στο οποίο θα κατέληγαν θα καταστρεφόταν.

Αυτό συνέβη στα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν νεόνυμφο ζευγάρι από τη Φλάσου πέρασε καβάλα σε γαϊδούρι με σκοπό να καταλύσει στον Άγιο Επιφάνιο. Οι κάτοικοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν αλλά αυτοί ήταν ανένδοτοι και πέρασαν ενεργοποιώντας έτσι την κατάρα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Άγιος Επιφάνιος να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του το 1963.

Η πραγματικότητα όμως ίσως να είναι κάπως διαφορετική. Το χωριό Άγιος Επιφάνιος, αποτελούσε την γενέτειρα του πατέρα του παλιού Τουρκοκύπριου ηγέτη και καταστροφέα τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παραδόξως βρέθηκε να κατέχει χιλιάδες εκτάρια δασικής γης βόρεια του χωριού.

Όταν μετά από δικές του εντολές οι Τουρκοκύπριοι προχώρησαν στην βουλευτική ανταρσία το 1963, πράξη την οποία ακολούθησαν δικοινοτικές ταραχές, οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού πήραν εντολή από την Άγκυρα και εγκατέλειψαν το χωριό και μετοίκησαν στην Λεύκα.

Οι Ελληνοκύπριοι με τη σειρά τους «ξήλωσαν» τα πάντα στο χωριό, αφήνοντας μόνο μία μικρή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαύρα, μετατρέποντας το τοπίο σε χέρσα γη, έτσι ώστε τίποτα να μην θυμίζει την ύπαρξη του χωριού.

Η κατάρα ολοκληρώθηκε ή απλά ήταν μια σύμπτωση; Η απάντηση είναι δική σας.


Find this place at Cyprus Tour Guide. Our application for Android which includes map and geolocation features for the locations we present. ― a project by ix-andromeda.com

Photo Album ix-andromeda (Πέτρινο γεφύρι - Φλάσου)



Share this destination

It has been read 4050 times Do you like this destination? Share it to your friends and suggest them to go there!