Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους στον χώρο του μεταλλείου Αμιάντου στο Τρόοδος
Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους στον χώρο του μεταλλείου Αμιάντου στο Τρόοδος

Βοτανικός κήπος Τροόδους

Πάρκα της Κύπρου - Βοτανικός Κήπος Τροόδους, Τρόοδος, Πάνω Αμίαντος, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το τοπίο φάνταζε σεληνιακό. Πλαγιές σκαμμένες, ξεγυμνωμένες από δένδρα, προκαλούσαν τους εκδρομείς που ταξίδευαν προς την κορυφή του Τροόδους. Ο πάνω Αμίαντος, από πολλά χρόνια πριν, μετατράπηκε σε μεταλλείο, κατατρώγοντας τις σάρκες τόσο του βουνού όσο και των ανθρώπων.

Άγνωστος ο αριθμός ανθρώπων που πέθαναν από την εισπνοή ινών αμιάντου, μετά από κάποια χρόνια εργασίας στο μεταλλείο. Όταν αποδείχθηκε ότι ο αμίαντος ήταν η αιτία των θανάτων, σταμάτησε η εξόρυξη του αλλά και η χρήση του.

Η τεράστια έκταση του απογυμνωμένου βουνού, με τα εκατομμύρια τόνους μπάζα, άρχισε να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, σε περίπτωση κατολίσθησης για το χωριό Κάτω Αμίαντος, που βρίσκεται στους πρόποδες του μεταλλείου. Η διαχειρίστρια εταιρεία, αναδάσωσε μεγάλο μέρος, χωρίς αυτό όμως να αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο κατολίσθησης.

Φεύγοντας από την περιοχή η εταιρεία, άφησε πίσω της κάποια μισογκρεμισμένα κτήρια που αποτελούσαν την διοίκηση του μεταλλείου.

Αυτόν τον χώρο επέλεξαν τα μέλη του ιδρύματος  «Α.Γ. Λεβέντης»  και με συνεργασία του Τμήματος Δασών Κύπρου για να δημιουργήσουν τον «Βοτανικό Κήπο Τροόδους». Για την χρησιμότητα και το περιεχόμενο του βοτανικού κήπου, υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές, οπότε εμείς δεν θα αναφερθούμε σε αυτά. Θα αναφερθούμε στις εντυπώσεις που αφήνει στον επισκέπτη του.

Στην είσοδο του άλλοτε μεταλλείου, δημιουργήθηκε μια βρύση πόσιμου νερού. Ο χώρος εξωραΐστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα, έτσι ώστε να απαλλαγή από την «ρετσινιά» του μεταλλείου. Κάποιες μικρές πηγές που υπάρχουν, καταλήγουν σε παραπόταμο του Κούρη. Σε απόσταση εκατό μέτρων, υπάρχει χώρος στάθμευσης και η είσοδος στον βοτανικό κήπο.

Από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθετε σε αυτόν, θα σας εντυπωσιάσει με τον σχεδιασμό του. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, σε οδηγούν ανάμεσα σε θεματικά και ομοειδή φυτικά «εκθέματα».  Βασιζόμενος  ο δημιουργός πάνω στην Κινέζικη νοοτροπία δημιουργίας κήπων, τοποθέτησε λίμνες που «φιλοξενούν» νούφαρα ποικίλων χρωμάτων. Ξύλινες γέφυρες , ανοικτού τόξου, ενώνουν τις όχθες τους. Οι βάτραχοι σε «ξεκουφαίνουν» με τις παράξενες φωνές τους, ενώ το είδος του ψαριού κουνουπιέρης σε μεγάλες αγέλες «περιπολούν» σε όλο το μήκος και το πλάτος των λιμνών.

Μικροί καταρράκτες, που δημιουργούνται από πηγή που βρίσκεται ψηλά στο βουνό, δημιουργούν ένα τοπίο τροπικό, σε μικρογραφία μεν αλλά τόσο όμορφο. Στην νότια κάθετη πλαγιά του βουνού, υπάρχει μια διόπτρα όπου μπορείτε να δείτε πολλές βουνοκορφές της οροσειράς του Τροόδους.

Σε αναπαλαιωμένα κτήρια νοτιοδυτικά του κήπου, υπάρχει το κέντρο επισκεπτών. Οι άνθρωποι του Τμήματος Δασών αλλά και προσωπικό από το ίδρυμα «Λεβέντη» , αναλαμβάνουν να σας δώσουν την κάθε πληροφορία που πιθανόν να θελήσετε και έχει σχέση με τον κήπο και τους σκοπούς του. Από εκεί μπορείτε να αγοράσετε σχετική βιβλιογραφία (έτσι βοηθάτε οικονομικά την ανάπτυξη και επέκταση του βοτανικού κήπου) αλλά και να δείτε σχετικά ντοκιμαντέρ στην κατάλληλα διαρρυθμισμένη αίθουσα προβολής.

Φεύγοντας  από τον βοτανικό κήπο, θα πάρετε σίγουρα μαζί σας τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τρόπο παρουσίασης της βιοποικιλότητας του Τροόδους αλλά και την ευγένεια και προθυμία των ανθρώπων που τον διαχειρίζονται,  να σας κατατοπίσουν για τα είδη που φιλοξενούνται στις εκτάσεις του.

Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους, είναι ένας πολύ καλός και με μεγάλο ενδιαφέρον προορισμός ο οποίος θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα οργανωμένων εκδρομών. Στο εξωτερικό υπάρχουν παρόμοιοι προορισμοί με ψηλό εισιτήριο εισόδου, λόγω του ότι η συντήρηση του είναι πολυδάπανη και δύσκολη. Προς το παρόν στην Κύπρο είναι δωρεάν, αν και αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Το αξίζει.

Παρακολουθήστε το βίντεο της επίσκεψης μας:


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com
Επόμενος Προορισμός
Προηγούμενος Προορισμός

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Βοτανικός κήπος Τροόδους)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 9277 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.

Επόμενος Προορισμός
Προηγούμενος Προορισμός