Υπέροχη διπλή βρύση στον προαύλιο χώρο του πολυδύναμου και εκθεσιακού κέντρου στον Αμίαντο
Υπέροχη διπλή βρύση στον προαύλιο χώρο του πολυδύναμου και εκθεσιακού κέντρου στον Αμίαντο

Πολυδύναμο και εκθεσιακό κέντρο Αμιάντου - Αμίαντος

Τοποθεσίες της Κύπρου - Πολυδύναμο και εκθεσιακό κέντρο Αμιάντου, Αμίαντος, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Το χωριό Κάτω Αμίαντος, που η ύπαρξη και το όνομα του έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία μεταλλείου αμιάντου βορειοδυτικά από αυτό, στην προσπάθεια του να «επιβιώσει» και να μην ακολουθήσει την μοίρα του δίδυμου χωριού "Πάνω Αμίαντος" το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, έχει δημιουργήσει κάποιες υποδομές έτσι ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες αλλά και να δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα παραμονής στους μόνιμους κατοίκους του και τα έχει καταφέρει.

Ο Αμίαντος κτίζεται στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, από ανθρώπους που συνέρρεαν από όλες της περιοχές του νησιού αλλά και κύρια από το Πελέντρι ή Πελένδρι (το οποίο βρίσκεται ανατολικά και σε μικρή απόσταση) με σκοπό να εργαστούν στο εκεί μεταλλείο. Τα πρώτα σπίτια κτίζονται ένθεν και ένθεν του νέου δρόμου που οι Άγγλοι αποικιοκράτες έχουν διανοίξει με σκοπό να δημιουργήσουν την κατάλληλη οδική αρτηρία μέσω της οποίας το μετάλλευμα θα μεταφερόταν προς το λιμάνι της Λεμεσού.

Το 1998 και μετά από διεθνή και παγκύπρια κατακραυγή ενάντια στην εξόρυξη αμιάντου ο οποίος είχε αποδειχθεί θανατηφόρος αφού προκάλεσε τον θάνατο σε δεκάδες απληροφόρητους και ανυποψίαστους αμιαντορύχους, το μεταλλείο κλείνει αφήνοντας πίσω του την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έγινε ποτέ στο νησί και η οποία απειλούσε άμεσα την ύπαρξη των κατοίκων του χωριού, αφού "πάνω" από αυτό, δημιουργήθηκαν τεράστια νέα και ασταθή βουνά μπαζών.

Το κράτος ανάλαβε να αποκαταστήσει το περιβάλλον αλλά και να σταθεροποιήσει τα μπάζα. Προχώρησε σε εκτενή δενδροφύτευση των βουνών αφού πρώτα τα σταθεροποίησε δημιουργώντας αναβαθμίδες. Δημιούργησε βοτανικούς κήπους, μονοπάτια της φύσης, και κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών, παραδίδοντας στην κοινότητα Αμιάντου αλλά και σε όλη τη Κύπρο, ένα παράξενα όμορφο τοπίο.

Όταν ο κίνδυνος για το χωριό είχε εξαφανιστεί, οι άνθρωποι του προχώρησαν και δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές για την όσο πιο άνετη και όμορφη παραμονή τους. Ανάμεσα σε αυτές τις υποδομές είναι και το πολυδύναμο και εκθεσιακό κέντρο Αμιάντου, στο οποίο περιλαμβάνεται και γήπεδο ποδοσφαίρου σάλας ή αν προτιμάτε γήπεδο futsal, όπου το δάπεδο καλύπτεται από τεχνικό γρασίδι.

Αν βρεθείτε στον Αμίαντο, είτε για να περπατήσετε στο πανέμορφο μονοπάτι "Λούματα των Αετών", η για να θαυμάσετε τα σημεία ένωσης του Κούρη με τους παραποτάμους του, όπου εκεί δημιουργούνται μοναδικές εικόνες, η απλά για να περάσετε λίγες ώρες δίπλα από τον ποταμό, κάτω από την σκιά πανύψηλων υδροχαρών δέντρων, επισκεφτείτε το. Έχετε πολλά να αποκομίσετε από τον εκθεσιακό χώρο, ο οποίος παρουσιάζει θέματα που αφορούν το άλλοτε τεράστιο μεταλλείο, που θα μείνει στην ιστορία του χωριού αλλά και της Κύπρου, ως το πιο ύπουλο και θανατηφόρο του νησιού.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Πολυδύναμο και εκθεσιακό κέντρο Αμιάντου - Αμίαντος)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 4218 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.