Οι "καμάρες" του Οθωμανικού υδραγωγείου στην Δρομολαξιά Λάρνακας
Οι "καμάρες" του Οθωμανικού υδραγωγείου στην Δρομολαξιά Λάρνακας

Καμάρες Δρομολαξιάς

Τοποθεσίες της Κύπρου - Καμάρες Δρομολαξιάς, Δρομολαξιά, Λάρνακα

Καταχωρήθηκε την: από

Ένας από τους Οθωμανούς Τούρκους κυβερνήτες της Κύπρου, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν και ο Μπεκίρ Πασά. Χαρακτηρίζεται σαν άνθρωπος πράος που αγαπούσε πολύ τους ομόθρησκους του, Τουρκοκυπρίους.

Κατά την δεκαετία του 1740, η πόλη της Σκάλας (Λάρνακα) μαστιζόταν από ανομβρίες. Οι αρχές αδυνατούσαν να παράσχουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού στους κατοίκους, με αποτέλεσμα αυτοί να δεινοπαθούν και να υποφέρουν.

Ο κυβερνήτης Μπεκίρ Πασά, έδωσε υπόσχεση στους Οθωμανούς κατοίκους της Σκάλας, ότι θα μετέφερε νερό από άλλες μακρινές περιοχές, προς αυτούς.

Απεσταλμένοι του Πασά, «όργωσαν» την επαρχία Λάρνακας για να ανακαλύψουν πηγές νερού. Ανάμεσα στα χωριά Αγία Άννα και Καλό Χωριό, βρήκαν ικανοποιητικές ποσότητες νερού. Σκάβοντας πηγάδια και στην συνέχεια λαγούμια, ενώνοντας υπόγεια τα πηγάδια, κατεύθυναν το νερό παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Τρέμιθου.

Φθάνοντας ανατολικά του χωριού Τερσεφάνου, η υψομετρική διαφορά από το πρώτο πηγάδι μέχρι το τελευταίο, ήταν τέτοια που το νερό μπορούσε να μεταφερθεί επιφανειακά.

Για την μεταφορά του, κατασκεύασαν πέτρινο κανάλι που είχε βάθος περίπου 60 εκατοστά. Σε περιοχές όπου υπήρχε μεγάλη υψομετρική διαφορά, κατασκεύαζαν πέτρινο τοίχο, που αποτελείτο από τόξα (καμάρες) και στην κορυφή συνέχιζαν το κανάλι, που το τέρμα του βρισκόταν στο κέντρο της μετέπειτα Τούρκικης συνοικίας της Λάρνακας. Με αυτόν τον τρόπο λύθηκε το πρόβλημα λειψυδρίας των Τούρκων κατοίκων της.

Σήμερα, από αυτό το υδραγωγείο, υπάρχουν οι «καμάρες Λάρνακας» και οι «καμάρες Δρομολαξιάς». Αυτές στην Δρομολαξιά, παραμελημένες από το Κράτος, βρίσκονται στο έλεος του χρόνου. Τα σημάδια φθοράς είναι περισσότερο από έντονα, αφού βρίσκονται μέσα σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη γεωργική δραστηριότητα.

Οι καμάρες Δρομολαξιάς, αλλά και όλο το σύστημα από το πρώτο πηγάδι μέχρι και το τελευταίο, είναι ένα μνημείο που πρέπει να συντηρηθεί και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές. Το σύστημα διοχέτευσης νερού με υπόγεια λαγούμια, ήταν πολύ διαδεδομένο στην Κύπρο και στην Λευκωσία θα βρούμε τέτοια συστήματα που καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα.

Ο Δήμος Μενεού – Δρομολαξιά έχει πολλά να ωφεληθεί από την συντήρηση και την αξιοποίηση αυτού του μνημείου.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Καμάρες Δρομολαξιάς)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 6947 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.