Το Βυζαντινό εξωκλήσι της Παναγίας της Λειβαδιώτισσας στο χωριό Πάνω Λεύκαρα
Το Βυζαντινό εξωκλήσι της Παναγίας της Λειβαδιώτισσας στο χωριό Πάνω Λεύκαρα

Παναγία η Λειβαδίωτισσα - Λεύκαρα

Εξωκλήσια της Κύπρου - Παναγία η Λειβαδιώτισσα, Πάνω Λεύκαρα, Ορεινή Λάρνακα

Καταχωρήθηκε την: από

Βόρεια του χωριού Πάνω Λεύκαρα, σε μια πολύ όμορφη και ήσυχη περιοχή που δεσπόζει της τεράστιας κοιλάδας του ποταμού Συρκάτη η οποία «φιλοξενεί» το παράξενο γεωλογικό μόρφωμα «Κούρβελλος» υπάρχει κτισμένος ανάμεσα σε χιλιόχρονες Φραγκοελιές μικρός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Λειβαδιώτισσα.

Ένα μικρό επίπεδο λιβάδι πάνω στην επικλινή, σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά του βουνού Σωτήρας, όπου είναι κτισμένο το χωριό, ήταν αρκετό για τους πιστούς να δώσουν στην Παναγία την προσωνυμία «Λειβαδιώτισσα».

Το πανάρχαιο εκκλησάκι είναι κτισμένο με πέτρα Λευκάρων σε σχήμα Σταυρού και φέρει επιβλητικό τρούλο. Στον Ναό υπάρχουν δύο είσοδοι. Μία στο νότιο τοίχο και μία στον δυτικό.

Η νότια σχηματίζεται από πελεκημένη πέτρα της περιοχής και στο ανώφλι δημιουργεί οξυκόρυφη καμάρα και σκεπάζεται από δίφυλλη και ξύλινη πόρτα.

Η δυτική σχηματίζεται από ξύλινα δοκάρια, είναι ορθογώνια και ευθυτενής και σκεπάζεται από δίφυλλη και ξύλινη πόρτα. Στο ανώφλι φέρει μεγάλο ξύλινο δοκάρι και πάνω από αυτό, υπάρχει αβαθής εσοχή, σχηματισμένη από μικρούς γεμιστούς οπτόπλινθους. Η εσοχή δημιουργεί τυφλό καμαρωτό τόξο μέσα στο οποίο πιθανόν κατά τη μέρα που λειτουργείται να τοποθετείται κάποιο εικόνισμα.

Εσωτερικά είναι ορατή η πέτρα με την οποία οικοδομήθηκε ο Ναός. Το δάπεδο καλύπτεται από τετραγωνισμένο Κυπριακό μάρμαρο. Το Ιερό χωρίζεται από ξύλινο τέμπλο στο οποίο υπάρχουν θέσεις για 3 φορητές εικόνες.

Στον τρούλο υπάρχουν 4 μακρόστενα παράθυρα φωτισμού τα οποία σχηματίζονται από πελεκητή πέτρα και στο ανώφλι δημιουργούν καμαρωτό τόξο. Παράθυρο φωτισμού υπάρχει και στο κέντρο του ημικυκλικού τοίχου που σχηματίζει την αψίδα του Ιερού και ακόμη ένα πάνω από την δυτική είσοδο.

Η τοποθεσία που βρίσκεται κτισμένο το εκκλησάκι, αποτελεί μία από τις πολλές και πανέμορφες περιοχές των Λευκάρων. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την κοιλάδα του ποταμού σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Είναι περιοχή που συνθέτει πολλά θετικά μαζί και μας δίνει την αίσθηση της απόλυτης γαλήνης.

Τόσο ο Βυζαντινός «ίσκιος» του Ναού, όσο και η βαριά ιστορία που φέρει μαζί του που θέλει τα Λευκαρα να έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα, κατά την Τουρκοκρατία γιατί τόλμησαν να φιλοξενήσουν στα χώματα τους χιλιάδες κατατρεγμένους Χριστιανούς , επιβάλλουν ο χώρος, το λιγότερο να διατηρείται καθαρός.

Δεν νοείται ένα τόσο μεγάλο θρησκευτικό αλλά και ιστορικό μνημείο να βεβηλώνεται με τα σκουπίδια του οποιουδήποτε. Ο δήμος Λευκάρων αλλά και η εκκλησιαστική επιτροπή ας φροντίσουν να μετακινηθεί ο «Κοτσιάτης» που δημιουργήθηκε βορειοδυτικά του Ναού και σε απόσταση μόνο δέκα μέτρων από αυτόν.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Παναγία η Λειβαδίωτισσα - Λεύκαρα)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 4434 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.