Το αρχαίο ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μνάσωνα και βρίσκεται στο χωριό Ποταμιού
Το αρχαίο ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μνάσωνα και βρίσκεται στο χωριό Ποταμιού

Εξωκλήσι Αγίου Μνάσωνα - Ποταμιού

Εξωκλήσια της Κύπρου - Εξωκλήσι Άγιου Μνάσωνα, Ποταμιού, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Στο πανέμορφο χωριό Ποταμιού, υπάρχουν τα ερείπια εκκλησίας η οποία έχει αφιερωθεί από τους κατοίκους του χωριού, στον Άγιο Μνάσωνα. Τα υπάρχων ερείπια αποτελούν το ότι έχει απομείνει από 3 διαφορετικά αρχιτεκτονικά και χρονολογικά κτίσματα.

Το αρχαιότερο αποτελεί Ναό ο οποίος είχε κτιστεί κατά την Ρωμαϊκή εποχή στο νησί και ο οποίος καταστράφηκε εξολοκλήρου τον 4ον μ.χ. αιώνα μετά από ισχυρό σεισμό. Ότι έχει απομείνει από αυτόν είναι κάποια ψήγματα κιόνων κατασκευασμένους από πέτρωμα ξένο προς το νησί.

Το δεύτερο κτίσμα αποτελεί Χριστιανικό Ναό ο οποίος κτίζεται στις αρχές του 5ου αιώνα από μικρή ομάδα ασκητών και είχε σχήμα μονόκλιτης βασιλικής ενώ σε μικρή απόσταση από αυτόν κτίζονται άλλοι δύο μικροί ασκητικοί ναοί από τους οποίους σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπια.

Τον 7ον μ.χ. αιώνα και όταν ξανάρχισαν οι επιδρομές των Σαρακηνών, με τις οποίες οι πειρατές ρήμαζαν το νησί, οι ασκητές δημιούργησαν μικρή πετρόκτιστη κατακόμβη κάτω από τον Ναό, η οποία αποτελείτο από μία στοά μήκους 11 μέτρων και πλάτος 95 εκατοστών, μία πολύ καλά καλυμμένη είσοδο στο δυτικότερο μέρους του ναού και μία στο νοτιοανατολικότερο και 1 αγωγό εξαερισμού καθώς επίσης και εσοχές στους τοίχους για την φύλαξη τροφίμων και νερού.

Μετά που το Βυζάντιο κατάφερε να σταματήσει τις επιδρομές των πειρατών στο νησί, η στοά χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος ταφής των ασκητών. Για τον σκοπό αυτό έσκαψαν και έκτισαν με κεραμικούς σχιστόλιθους στον βόρειο τοίχο της στοάς ένα τάφο, τον οποίον και τοιχογράφησαν.

Ο Ναός καταστρέφεται και πάλι μετά από σεισμό που συνέβη στις αρχές του 13ου μ.χ. αιώνα και οι κατολισθήσεις που ακολούθησαν, κάλυψαν ολόκληρο το δυτικό μέρος του Ναού, το νότιο και σε μεγάλο μέρος το βόρειο.

Τον ίδιο αιώνα οι Φράγκοι κατακτητές του νησιού, στη προσπάθεια τους να γεφυρώσουν τον ποταμό Χα-ποτάμι και να ενώσουν τον δρόμο που οδηγούσε από τα χωριά Μαλλιά, Δωρά, Κισσούσα, Βάσα Κοιλανίου, Όμοδος και Ποταμιού, τα οποία αποτελούσαν μεγάλα κρασοχώρια με το τότε εμπορικό και διοικητικό κέντρο όπως ήταν το Κοιλάνι, έκτισαν κοντά στο ερειπωμένο εκκλησάκι πέτρινο γεφύρι.

Στα ερείπια του μικρού Ναού έκτισαν νέο το οποίο είχε σχήμα Σταυρού και για το προφυλάξουν από τους σεισμούς, εξωτερικά έκτισαν πέτρινο τοίχο αντιστήριξης. Στο βορειοδυτικό μέρος της αυλής φύτεψαν ένα Δρυ, ο οποίος υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς όμως, ούτε ο τεράστιος τοίχος αντιστήριξης δεν κατάφερε να κρατήσει όρθιο το εκκλησάκι, αφού αυτό ισοπεδώνεται και καταστρέφεται τελειωτικά κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα όποια ερείπια είχαν μείνει τα πήρε το τμήμα αρχαιοτήτων του νησιού και τα "μεταμόρφωσε" σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Παρόλο που κάποιοι κύκλοι αφιερώνουν σήμερα το εκκλησάκι στον Άγιο Μνάσωνα επίσκοπο Ταμασσού και κάποιοι άλλοι στον Όσιο Μνάσωνα ο οποίος ασκήτεψε στην περιοχή του χωριού Ποταμιού, η αλήθεια μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στην δεύτερη άποψη.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Εξωκλήσι Αγίου Μνάσωνα - Ποταμιού)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 4262 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.