Παραδοσιακά σπίτια στο χωριό Κοιλάνι της Λεμεσού
Παραδοσιακά σπίτια στο χωριό Κοιλάνι της Λεμεσού

Κοιλάνι

Χωριά της Κύπρου - Κοιλάνι, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Πολλά χωριά της Κύπρου, οφείλουν την ύπαρξη τους, την δημιουργία τους και το όνομα τους, στους αρχαίους Αρκάδες της Πελοποννήσου. Ήταν τον 11ον αιώνα Π.Χ. όταν στην αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα μεταναστών, προς περιοχές της Ασίας και των νησιών του Αιγαίου.

Κάποιες ομάδες μεταναστών, κατέληξαν στην Κύπρο, κτίζοντας πόλεις και χωριά. Μαζί με τις γνώσεις τους, έφεραν και τους Θεούς τους.

Ένα από αυτά τα χωριά που ίδρυσαν οι Αρκάδες είναι και το Κοιλάνι Λεμεσού. Το ονόμασαν Κοιλάνι διότι κατάγονταν από την περιοχή της Πελοποννήσου την Κυλλήνη. Οι άνθρωποι αυτοί, επέλεξαν μια περιοχή, κοντά στην πιο ψηλή κορφή του βουνού, για να κτίσουν τον οικισμό τους και επάνω στην κορυφή έκτισαν Ναό και τον αφιέρωσαν στον Ευφήμιο Δία και το βουνό το ονόμασαν Αφάμης. Για να μην δυσαρεστήσουν την Θεά Ήρα, ονόμασαν ένα πανύψηλο κρημνό «ο Κρημνός της Ήρας».

Ο οικισμός, παρόλο που βρισκόταν σε μια απότομη πλαγιά του βουνού Αφάμης, πήρε μεγάλη ανάπτυξη. Οι άνθρωποι του, κατάφεραν με τα αρχαία μέσα που διέθεταν να το μετατρέψουν σε αναβαθμίδες. Χιλιάδες εκτάρια, άγονου βουνού, μεταμορφώθηκαν σε τεράστιους, γλυκύκαρπους, αμπελώνες.

Στο πέρασμα των αιώνων, ο οικισμός μεγάλωσε και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο πληθυσμός του ξεπερνούσε τις χίλιες οικογένειες. Οι Τούρκοι κατακτητές, πολύ σύντομα, έμαθαν για το Κοιλάνι και πολλοί από αυτούς κατοίκισαν στο χωριό. Για τις θρησκευτικές τους ανάγκες, κατέλαβαν τον Ναό της Αγίας Σοφιάς, που βρισκόταν στο κέντρο του χωριού και τον μετέτρεψαν σε Τέμενος.

Στα ανατολικά του χωριού, περνά ο ποταμός «Κρυός». Ένας ποταμός που δεν σταματούσε ποτέ να δίνει νερό. Στις όχθες του κτίστηκαν νερόμυλοι, όπου εκεί συνέρρεαν οι κάτοικοι όχι μόνο από το Κοιλάνι αλλά και από τα άλλα χωριά της περιοχής, για να αλέσουν τα γεννήματα του.

Όταν στην Κύπρο, επεκράτησε ο Χριστιανισμός, όλοι οι Ναοί που ήταν αφιερωμένοι στους Θεούς του Δωδεκάθεου , εκθεμελιώθηκαν και στην θέση τους κτίστηκαν εκκλησίες, τις οποίες οι πιστοί τις αφιέρωναν στους Αγίους της νέας Θρησκείας. Έτσι και στο Κοιλάνι, ο Ναός του Δία μετατράπηκε σε εξωκλήσι όπου μνημονεύεται ο Προφήτης Ηλίας.

Μέχρι και λίγα χρόνια μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, το Κοιλάνι, εθεωρείτο η «Πρωτευουσα» των κρασοχωριών της Λεμεσού. Ήταν ένα κεφαλοχώρι και οι δρόμοι του έσφυζαν από ζωή. Μετά το 1950, άρχισε η φυγή των κατοίκων προς άλλες περιοχές, με την ελπίδα της καλύτερης και πιο άνετης ζωής. Η μεγάλη καταστροφή ήλθε πολύ αργότερα, όταν η κυβέρνηση του τόπου, με απόφαση της, έδινε επιχορηγήσεις για την εκρίζωση των αμπελώνων.

Αν επισκεφτείτε την περιοχή, θα δείτε χιλιάδες εκτάρια σε πλαγιές ολόκληρων βουνών, να είναι γυμνές. Οι αναβαθμίδες υπάρχουν σαν μάρτυρες της καταστροφής στο περιβάλλον που επέφερε η τότε απόφαση της κυβέρνησης.

Τι έχει να προσφέρει το Κοιλάνι στον επισκέπτη;

Όποιος αποφασίσει να διαθέσει λίγο από τον χρόνο του, για να επισκεφθεί το χωριό, καλά θα κάνει να ετοιμαστεί για διανυκτέρευση, αν θέλει να δει και να βιώσει τα όσο τόσα έχει το χωριό να του προσφέρει.

Πριν ακόμα φθάσετε στο χωριό, στα 800 μέτρα, θα βρείτε το ιστορικό και πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας με το θαυματουργό Αγίασμα του. Το εκκλησάκι το σκεπάζει ο τεράστιος πλάτανος των 1200 ετών. Δίπλα ακριβώς ο ποταμός Κρυός θα σας εκπλήξει με τα ορμητικά νερά του, την ίδια ώρα που μια πηγή με το νερό της, στην δυτική όχθη του, σχηματίζει μικρό καταρράκτη μέσα στην κοίτη του.

Μην μπείτε στο χωριό από την πρώτη πάροδο που θα βρείτε στα δεξιά σας. Συνεχίστε ευθεία και στα 200 μέτρα θα βρείτε άλλη που θα σας οδηγήσει, κατευθείαν σε μεγάλο και άνετο χώρο στάθμευσης.

Από εκεί περπατήστε στα σοκάκια του χωριού. Παρατηρήστε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, που διατηρείτε από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Σπίτια κτισμένα το ένα κολλημένο στο άλλο, με ψηλά περιτοιχίσματα και με εισόδους που καταλήγουν σε αυλές. Όλα τα σπίτια είναι κτισμένα με βάση την ίδια αρχιτεκτονική.

Στα δρομάκια θα δείτε τις δεκάδες βρύσες, από όπου τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι προμηθεύονταν το απαραίτητο νερό για τα νοικοκυριά τους. Ο αριθμός τους αποτελεί ένδειξη της ευμάρειας που υπήρχε στην κοινότητα.

Στην πλατεία του χωριού, υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, όπου θα δείτε τους κατοίκους να ασχολούνται κυρίως με το τάβλι. Μιλήστε μαζί τους. Στο αίμα τους είναι η φιλοξενία και θα σας καλοδεχτούν και θα σας φιλέψουν.

Μέσα στα στενά σοκάκια, βρίσκονται παραδοσιακά εργαστήρια όπου κατασκευάζονται κυπριακά γλυκά και κρασιά. Μπείτε σε αυτά για να δείτε και να μάθετε πως παρασκευάζεται ο σουτζούκος, το κιοφτέρι και ο παλουζές, οι σταφίδες, τα δάκτυλα και πληθώρα άλλων γλυκών και εδεσμάτων.

Στα πέντε συνολικά οινοποιία που υπάρχουν αλλά και σε μια σειρά από μικρούς αποστακτήρες , θα μάθετε και θα δοκιμάσετε, ανόθευτη Ζιβανία. Το Κυπριακό ποτό που κάνει «θαύματα».

Περπατήστε μέχρι τις εκκλησιές του χωριού και μέχρι Μουσουλμανικό Τέμενος. Θα προσέξετε ότι κάποια από τα σπίτια, έχουν χρώμα ανοικτό γαλάζιο. Το χρώμα οφείλετε στο φυτό «λουλάκι» που πρόσθεταν οι οικοκυρές στον ασβέστη που τον χρησιμοποιούσαν για να ασβεστώνουν τους τοίχους των σπιτιών τους. Η συνήθεια αυτή εγκαταλείφθηκε, αλλά υπάρχουν αρκετές γειτονιές που διατηρούν το χρώμα αυτό.

Επισκεφθείτε τα δύο Μουσεία που υπάρχουν, για να μάθετε για την ιστορία του χωριού, τόσο την αγροτική όσο και την θρησκευτική. Στο Κοιλάνι υπάρχουν δύο εκκλησίες και πολλά μικρά εξωκλήσια.

Όταν ανεβείτε στο πιο ψηλό σημείο του χωριού, θα μπορέσετε να δείτε την απεραντοσύνη της κοιλάδας του Κρυού ποταμού. Η κοιλάδα, από εκεί ψηλά φαντάζει απύθμενη και οι αμπελώνες χαρίζουν στις πλαγιές του βουνού, ένα πανέμορφο χρυσοπράσινο χρώμα.

Το Κοιλάνι, έχει να περηφανεύεται για πολλούς λόγους. Οι δύο από αυτούς αφορούν άμεσα τον επισκέπτη. Η φιλοξενία και η εγκαρδιότητα των ανθρώπων του. Να μην μιλήσουμε για τιμές τοπικών προϊόντων, γιατί πιο χαμηλές δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Το καλό φαγητό και η άφθονη Ζιβανία είναι σήμα κατατεθέν για το Κοιλάνι. Επισκεφτείτε το.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com
Επόμενος Προορισμός
Προηγούμενος Προορισμός

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Κοιλάνι)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 11210 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.

Επόμενος Προορισμός
Προηγούμενος Προορισμός