Η πανέμορφη κορυφή του Τροόδους, Όλυμπος κατά τους Χειμερινούς μήνες
Η πανέμορφη κορυφή του Τροόδους, Όλυμπος κατά τους Χειμερινούς μήνες

Κορυφή Όλυμπος - Κύπρος

Τοποθεσίες της Κύπρου - Κορυφή Όλυμπος, Γεωπάρκο Τροόδους, Τρόοδος, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Στο μαγευτικό και χρυσοπράσινο νησί της Κύπρου, βρίσκουμε δύο από τις 19 κορυφές που φέρουν το όνομα «Όλυμπος» και υπάρχουν σε όλο το γνωστό μέχρι σήμερα σύμπαν. Οι 18 από αυτές είναι στην Γη και η μία στον πλανήτη Άρη. Στις περισσότερες έγινε αλλαγή στην ονομασία είτε γιατί οι περιοχές όπου βρίσκονται πέρασαν σε ξένα από των Ελλήνων χέρια είτε γιατί η αλλαγή στην Θρησκεία των κατοίκων το επέβαλλε.

Την πιο χαμηλή κορυφή την συναντούμε σε λοφοσειρά που υπάρχει βόρεια του χωριού Λύμπια όπου εκεί υπάρχει σήμερα μικρό εξωκλήσι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Η λοφοσειρά βρίσκεται υπό την κατοχή των Τούρκων εισβολέων. Κατά την αρχαιότητα στην ίδια κορυφή υπήρχε λατρευτικός Ναός προς τιμήν της Θεάς Αφροδίτης και σε μικρή απόσταση από αυτόν και νότια υπήρχε ο αρχαίος οικισμός Ολύμπια που αποτέλεσε τον πρόδρομο για το σημερινό χωριού.

Στο όρος Τρόοδος που αποτελεί μέρος της οροσειράς που φέρει το ίδιο όνομα υπάρχει η δεύτερη κορυφή Όλυμπος η οποία ανυψώνεται στα 1951 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας και αποτελεί την ψηλότερη κορυφή του νησιού. Στην αρχαιότητα το βουνό ήταν αφιερωμένο στον Άδωνη ή όπως λεγόταν στην Κυπριακή «Άδος», από όπου και πήρε το σημερινό όνομα του. Δηλαδή «το-ορος-αδος» με τα χρόνια παραφράστηκε και έγινε Τροόδος.

Στην κορυφή Όλυμπος υπήρχε Ιερό προς τιμήν του Άδωνη και της Αφροδίτης και το οποίο αποτελούσε χώρο συνάντησης των δύο παράνομων εραστών, κατά την περίοδο που ο Άδωνης ανέβαινε από τον κάτω κόσμο στην επιφάνεια με σκοπό να συναντήσει την όμορφη ερωμένη του.

Οι δύο πανέμορφοι νέοι, με συνοδεία τις Κύπριδες νύμφες των δασών, των νερών και των θαλασσών, χαίρονταν τον έρωτα τους μέσα στα πανέμορφα και παρθένα δάση της κορυφής του Τροόδους, δημιουργώντας στο πέρασμα τους δασικά μονοπάτια τα οποία 2000 χρόνια μετά οι σύγχρονοι Κύπριοι τα περπατούν μελετώντας την μοναδική Κυπριακή χλωρίδα και πανίδα του Τροόδους, πατώντας πάνω στα χνάρια των δύο αρχαίων εραστών.

Την κορυφή Όλυμπος είχε επισκεφτεί και η Μεγάλη Αγία του Χριστιανισμού η Αγία Ελένη κατά την περίοδο που βρισκόταν στο νησί μετά που το καράβι που την μετ έφερνε από τους Αγίους Τόπους στην Κωνσταντινούπολη προσάραξε στα νότια παράλια του. Το πέρασμα της από τον Όλυμπο είχε σκοπό την δημιουργία μοναστικής κοινότητας κτίζοντας εκεί μοναστήρι.

Όταν όμως έφθασε στην κορυφή διαπίστωσε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για την επιβίωση των ανθρώπων και έτσι άλλαξε σχέδια και προχώρησε σε πιο χαμηλές περιοχές και προς το σημερινό χωριό Όμοδος.

Οι Άγγλοι αποικιοκράτες έκτισαν στην κορυφή εγκαταστάσεις στρατιωτικών ραντάρ και νότια από την πλατεία Τροόδους τις εγκαταστάσεις προσωπικού, τις οποίες όχι μόνο διατήρησαν και μετά την ανεξαρτησίας του νησιού αλλά με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του 3ου το 1959, μετατράπηκαν σε Βρετανικό έδαφος.

Η κορυφή Όλυμπος σήμερα, που κατά περίεργο λόγο ονομάζεται και Χιονίστρα, αποτελεί έναν πανέμορφο προορισμό τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όσο και κατά την διάρκεια του Χειμώνα. Μια σειρά από μονοπάτια της φύσης προσφέρονται προς τους φυσιολάτρες η και τους απλούς περιπατητές και χιονοδρομικές πίστες προσφέρονται προς όλες τις ηλικίες. Τον Χειμώνα υπάρχει περίπτωση ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή να παραμένει για κάποιες μέρες κλειστός λόγω χιονόπτωσης.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Κορυφή Όλυμπος - Κύπρος)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 6175 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.