Η Βρύση "Το Πουλλίν" στο Μονοπάτι οι έξι βρύσες στο χωριό Άρσος Λεμεσού
Η Βρύση "Το Πουλλίν" στο Μονοπάτι οι έξι βρύσες στο χωριό Άρσος Λεμεσού

Βρύση το Πουλλίν - Άρσος

Τοποθεσίες της Κύπρου - Βρύσες - Βρύση το Πουλλίν, Άρσος, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Μέσα στο Ιερό Άλσος της  Κύπριας Θεάς της Ομορφιάς και του Έρωτα που βρισκόταν στην περιοχή που αργότερα κτίστηκε το χωριό Άρσος, τα τρεχάμενα νερά πότιζαν δένδρα, ζώα, πουλιά και ανθρώπους. Η Αφροδίτη μερίμνησε και προίκισε το Ιερό Άλσος της πλουσιοπάροχα και τοποθέτησε πολλές φυσικές πηγές νερού.

Η γεωλογική σύσταση των πετρωμάτων, επιτρέπει σε αυτά να απορροφούν τεράστιες ποσότητες νερού κατά την διάρκεια των βροχών. Νερό το οποίο επιστρέφουν πίσω στην επιφάνεια μέσα από ρήγματα και πηγές και που στην πορεία του, δημιουργεί ένα πανέμορφο και καταπράσινο παραποτάμιο περιβάλλον.

Έξι τέτοιες πηγές, βρίσκονται δυτικά του χωριού Άρσος της επαρχίας Λεμεσού και μέσα στο μικρό εκείνο μέρος του Ιερού Άλσους της Αφροδίτης που «γλύτωσε» από την αποψίλωση.

Κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το νερό από τις πηγές για να ποτίζουν κύρια τα περιβόλια τους αλλά και τα ζώα τους. Πολύ αργότερα, αριστοτέχνες μαστόροι, έντυσαν με πελεκητή πέτρα τις πηγές και δημιούργησαν βρύσες ξακουστές για την ομορφιά τους αλλά και για την ποιότητα του νερού τους.

Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι πλησίαζαν στις βρύσες, είτε για να γευτούν το νερό τους, είτε για να πλύνουν τα ενδύματα τους, είτε να ποτίσουν τα ζώα τους. Έκτισαν σύστημα παροχής νερού στα περιβόλια και με κανάλια οδηγούσαν το νερό στα χωράφια τους, Τοποθέτησαν υπεύθυνους για την ορθή και δίκαιη κατανομή του νερού. Ο τόπος πρόκοβε και οι αγροί πρασίνιζαν.

Την δεκαετία του 1950, η τότε αποικιοκρατική κυβέρνηση των Βρετανών, προχώρησε στην δημιουργία υδραγωγείου και διοχέτευσε με σωλήνες αμιάντου νερό σε κάθε σπίτι. Οι άνθρωποι δεν είχαν πλέον ανάγκη τις βρύσες. Τις ξέχασαν και τις παραμέλησαν. Το δάσος κάλυψε τα περίτεχνα κτίσματα και οι βάτοι τα εξαφάνισαν.

Όλα αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια, όταν στην κοινότητα του Άρσους , άνθρωποι προοδευτικοί και με όραμα, αποφάσισαν να εξωραΐσουν τις βρύσες και να τις παραδώσουν, σαν ιστορικά μνημεία πλέον, στους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας.

Δημιούργησαν ένα μονοπάτι το οποίο περιλαμβάνει και τις έξι βρύσες. Του έδωσαν το όνομα «Μονοπάτι της φύσης οι έξι Βρύσες», αφού στα 1200 μέτρα που είναι το μήκος του, περιλαμβάνονται και οι βρύσες.

Στο τέρμα του μονοπατιού, υπάρχει η έκτη βρύση. Την ονομάζουν η Βρύση «Το Πουλλίν» και αυτό γιατί ο μάστορας που την έκτισε, σκάλισε σε αυτήν ένα πουλλίν. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ όμορφο κτίσμα, με δύο κρουνούς από τους οποίους εξέρχεται ορμητικό το νερό. Λίγα σκαλοπάτια σε κατεβάζουν από τον δρόμο στην βρύση, όπου δύο εσωτερικά πέτρινα τόξα φιλοξενούν τους δύο κρουνούς.  Δίπλα ο παφλασμός από τον μικρό ποταμό που σχηματίζουν οι προηγούμενες από αυτήν βρύσες, προστίθεται στις μελωδίες των ωδικών πουλιών που φωλιάζουν στα δένδρα του δάσους και αυξάνεται από το νερό και αυτής της βρύσης.

Ταξιδεύοντας στην περιοχή, περπατήστε τα 1200 μέτρα του μονοπατιού. Θα σας ενθουσιάσει η βιοποικιλότητα του Άλσους της Αφροδίτης αλλά και οι έξι βρύσες είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα και θέμα.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com
Επόμενος Προορισμός
Προηγούμενος Προορισμός

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Βρύση το Πουλλίν - Άρσος)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 6276 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.

Επόμενος Προορισμός
Προηγούμενος Προορισμός