Η αρχαία εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Κυπερούντα, χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος
Η αρχαία εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Κυπερούντα, χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού - Κυπερούντα

Εκκλησία της Κύπρου - Τίμιος Σταυρός, Κυπερούντα, Πιτσιλιά, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Κάτω από τη σκιά των πιο ψηλών βουνοκορφών της Παπούτσας και της Μαδαρής, μέσα σε ένα τοπίο τόσο παράξενα όμορφο και καταπράσινο θα βρούμε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού της Κύπρου. Η Κυπερούντα, ο Αγρός, τα Αγρίδια, η Ποταμίτισσα, οι Δύμες, τα Χανδριά, ο Άγιος Ιωάννης Αγρού και ο Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς, αποτελούν τα χωριά που δημιουργήθηκαν από την ένωση δεκάδων μικρών οικισμών που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 1300 χρόνια.

Το τοπίο της νότιας Πιτσιλιάς, το έχουν διαμορφώσει στο πέρασμα των εκατομμυρίων ετών οι παραπόταμοι του Λιμνάτη, διαβρώνοντας λίγο – λίγο την επιφάνεια του και δημιουργώντας δεκάδες βαθιές και με επικλινείς πλαγιές ρεματιές, ικανές να μεταφέρουν στα πεδινά το νερό των πηγών που ευλογήθηκε να έχει ο τόπος και που αναβλύζουν από τα σπλάχνα των δύο βουνών.

Η ύπαρξη από την αρχαιότητα πολλών μικρών και κυρίως οικογενειακών οικισμών, είχε σαν αποτέλεσμα να κτιστούν και πολλές εκκλησίες. Μέχρι και σήμερα στα πιο πάνω χωριά, υπάρχουν κάποιες από εκείνες τις εκκλησίες αλλά υπάρχουν και πιο σύγχρονες οι οποίες έχουν κτιστεί στις θέσεις των παλαιών.

Στο χωριό Κυπερούντα και σε επίπεδη κορυφή λόφου που κάποτε δέσποζε αρχαίου οικισμού, βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Πρόκειται για την αρχαιότερη που υπάρχει στο χωριό και είναι κτισμένη σε σχήμα μονόκλιτης Βασιλικής η οποία φέρει δίρριχτη, οξυκόρυφη, ξύλινη και κεραμοσκεπή στέγη. Τα κεραμίδια είναι επίπεδα, αγκιστρωτά.

Για την οικοδόμηση της τοιχοποιίας έχει χρησιμοποιηθεί ακανόνιστη πέτρα την οποία πήραν από τις πλαγιές της Μαδαρής. Η χρήση ακανόνιστων πετρών στην οικοδομή, είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει μεγάλος αρμός ανάμεσα τους τον οποίο γέμισαν με κεραμικούς σχιστόλιθους και μικρότερες πέτρες δίνοντας στην εξωτερική τοιχοποιία μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα. Φέρει 4 εισόδους. 2 στο νότιο τοίχο, 1 στον δυτικό και μία στον βόρειο και 2 παράθυρα φωτισμού.

Το καμπαναριό ορθώνεται νοτιοδυτικά και σε μικρή απόσταση από τον Ναό. Πρόκειται για 2 τεράστια ξύλινα δοκάρια που στην κορυφή φέρουν δίρριχτο στέγαστρο το οποίο σκεπάζεται όπως και ο υπόλοιπος Ναός από επίπεδα και αγκιστρωτά κεραμίδια. Από τον ξύλινο πύργο που σχηματίζουν τα δοκάρια κρέμεται μία χειροκίνητη καμπάνα.

Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού, χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος διανυκτέρευσης, όπως αναγράφεται σε σχετική πινακίδα, από τον πρώτο Βρετανό αρμοστή της Κύπρου, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος εκκλησιαστικών κειμηλίων και άλλων ιστορικών αντικειμένων.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Εκκλησία Τιμίου Σταυρού - Κυπερούντα)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 5983 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.