Η Χρυσόβρυση Μάραθου στην περιοχή Μουτουλλά ποτίζει την κοιλάδα Μαραθάσας
Η Χρυσόβρυση Μάραθου στην περιοχή Μουτουλλά ποτίζει την κοιλάδα Μαραθάσας

Χρυσόβρυση Μάραθου

Τοποθεσίες της Κύπρου - Βρύσες - Χρυσόβρυση Μάραθου, Μάραθος, Μουτουλλάς, Μαραθάσα, Λευκωσία

Καταχωρήθηκε την: από

Στο μικρό νησί της ανατολικής μεσογείου την Κύπρο, υπάρχουν δεκάδες φυσικές πηγές πόσιμου νερού. Βρύσες και κεφαλόβρυσα αναβλύζουν από τα «σπλάχνα» των οροσειρών της. Μία από αυτές είναι και η «Χρυσόβρυση του Μάραθου».

Βρίσκεται στην βόρεια πλαγιά του όρους Μάραθος, όπου οι πλαγιές του αποτελούν την λεκάνη απορροής του ποταμού Σέτραχου που διατρέχει την κοιλάδα Μαραθάσας. Απέχει από τον Πεδουλα περίπου έξι χιλιόμετρα αν και γεωγραφικά ανήκει στον Μουτουλλα που βρίσκεται πολύ πιο μακριά.

Η Χρυσόβρυση Μάραθου, σαν μία από τις πηγές που δημιουργούν τον Σέτραχο, βρίσκεται πιο ψηλά από όλες τις άλλες. Για χιλιάδες χρόνια, το νερό της ανάβλυζε από το έγκατα του Μάραθου και ανεμπόδιστα κατρακυλούσε σε πλαγιά με έντονη κλίση.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του σαράντα, οι Άγγλοι αποικιοκράτες, έκτισαν την βρύση με μπετόν δημιουργώντας ένα χώρο συλλογής του νερού και το οποίο έβγαινε πλέον από ένα στόμιο σαν βρύση.

Στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του νησιού, το τμήμα δασών, γύρω από την βρύση, έκτισε ένα εκδρομικό χώρο. Για πολλά χρόνια, πολύ λίγοι ήξεραν και ακόμη πιο λίγοι είχαν επισκεφθεί την βρύση και τον εκδρομικό χώρο «Μάραθος».

Ο εκδρομικός χώρος είναι ένα πραγματικό «διαμάντι» και τέλειο δημιούργημα του τμήματος δασών. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει το ίδιο το νερό της Χρυσόβρυσης. Υπερέχει κατά πολύ από όλα τα άλλα γνωστά μέχρι σήμερα πόσιμα νερά, τόσο της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού. Η θερμοκρασία του, χειμώνα – καλοκαίρι, δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου. Η ποιότητα του και η περιεκτικότητα του σε μέταλλα, το ανεβάζουν στην κορυφή, αφήνοντα πίσω όλα τα άλλα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν το 1974 ήταν η περίοδος που ο Κύπριος κατά πρώτο λόγο και λίγο αργότερα και οι τουρίστες, ανακάλυψαν την Χρυσόβρυση και τον εκδρομικό χώρο. Με τις ορθές ενέργειες του τμήματος δασών, που κράτησαν τουλάχιστον 20 χρόνια, μετέτρεψαν το δάσος που περιβάλλει τον χώρο αλλά και την βρύση, σε τροπικό αλλά σε… μικρογραφία. Πολλά φυτά είναι προστατευόμενα και πολύ σπάνια, αφού αποτελούν ενδημικά είδη της Κύπρου.

Για να πάμε στην Χρυσόβρυση, υπάρχουν τρεις οδοί. Η πρώτη έχει αφετηρία τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά , όλο ευθεία και σε 8 χιλιόμετρα περίπου και αριστερά του δρόμου θα βρούμε πινακίδα με την ένδειξη « Εκδρομικός χώρος Μάραθος». Μέσα στον εκδρομικό χώρο βρίσκεται και η βρύση.

Από τον Πρόδρομο προς Πεδουλά στα 2 χιλιόμετρα ακολουθούμε δεξιά πάροδο που οδηγεί στην Κακοπετριά. Σε 3 χιλιόμετρα περίπου, στα αριστερά θα βρούμε τον εκδρομικό χώρο.

Από τον Πεδουλά προς Πρόδρομο στα 2500 μέτρα ακολουθούμε αριστερή πάροδο προς Κακοπετριά και σε 3 περίπου χιλιόμετρα και στα αριστερά του δρόμου θα συναντήσουμε τον εκδρομικό χώρο.

Αν επισκεφτείτε την Χρυσόβρυση καλύτερα να είστε στην περιοχή από ενωρίς γιατί ο εκδρομικός γεμίζει ασφυκτικά από τις πρώτες ώρες της μέρας.

Η σπουδαιότητα του χώρου, της βρύσης αλλά και του δάσους «υποχρεώνει» το τμήμα δασών να επιβλέπει, διακριτικά μεν αλλά αυστηρά σε ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο.

Όταν βρισκόμαστε σε δασικούς προορισμούς, πάντοτε τηρούμε τους κανόνες ορθής χρήσης των εκδρομικών χώρων. Φεύγουμε αφήνοντας τους τόσο καθαρούς όσο τους βρήκαμε. Δεν ανάβουμε φωτιά παρά μόνο στις κατάλληλα κατασκευασμένες και εξοπλισμένες ψησταριές. Δεν προκαλούμε ηχορύπανση και σεβόμαστε την πιθανή επιθυμία των άλλων εκδρομέων για ησυχία και ανάπαυση. Δεν κόβουμε και δεν εκριζώνουμε αγριολούλουδα (υπάρχει σχετική νομοθεσία που προνοεί βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες).


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Χρυσόβρυση Μάραθου)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 5403 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.