Οι Θεοί προίκισαν την Κύπρο με πολύτιμα μέταλλα και οι άνθρωποι τα εξόρυξαν δημιουργώντας πανέμορφες λίμνες
Οι Θεοί προίκισαν την Κύπρο με πολύτιμα μέταλλα και οι άνθρωποι τα εξόρυξαν δημιουργώντας πανέμορφες λίμνες

Λίμνη Μεταλλείου Κοκκινοπεζούλας - Μιτσερό

Λίμνες της Κύπρου - Λίμνη Μεταλλείου Κοκκινοπεζούλας, Μιτσερό, Λευκωσία

Καταχωρήθηκε την: από

Για 5 χιλιάδες χρόνια, η γη της Κύπρου χαρίζει στους κατοίκους της ένα από τα πιο πολύτιμα μέταλλα που υπάρχουν στον πλανήτη. Το δίνει τόσο απλόχερα που οι άνθρωποι για την τιμήσουν της έδωσαν το όνομα αυτού του πολύτιμου μετάλλου. Χαλκός και Κύπρος είναι δυο ταυτόσημες έννοιες.

Για 5 χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι της Κύπρου, σκάβουν την γη και φέρνουν στην επιφάνεια τόνους πολύτιμου μετάλλου. Από τα πανάρχαια χρόνια, αυτοί οι δεινοί μεταλλωρύχοι, κατάφεραν να εντοπίσουν κάθε «φλέβα» χαλκού, χρυσού, αμιάντου και πολλών άλλων πολύτιμων μετάλλων, «γεμίζοντας» το νησί με στοές, γαλαρίες, φρεάτια, λατομεία και δημιουργώντας βουνά από σκουριές και μπάζα.

Ο αριθμός των ορυχείων, είτε αυτά είναι μεταλλεία, είτε αυτά είναι λατομεία, υπόγεια ή επιφανειακά, είναι τρομερά δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος του νησιού.

Στις πλείστες χώρες όπου έχουν δημιουργηθεί ορυχεία, αυτά έχουν επιφέρει σοβαρότατες καταστροφές τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα των υπόγειων νερών.

Στην Κύπρο αυτό δεν έχει συμβεί. Γέννημα και θρέμμα των ηφαιστείων το νησί, οι Θεοί τοποθέτησαν τον χαλκό μέσα στις εναποθέσεις των ηφαιστείων, όπου εκεί μέσα, είναι αδύνατη η ύπαρξη νερού. Έτσι οι Κύπριοι, καλοί γνώστες του νησιού τους, δεινοί μεταλλωρύχοι και επιδέξιοι μεταλλουργοί κατάφεραν να εκμεταλλευτούν από άκρη σε άκρη του νησιού κάθε φλέβα χαλκού χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον τους, αντίθετα άφησαν πίσω τους καταπληκτικούς κρατήρες, τους οποίους δεντροφύτεψαν και η φύση μετέτρεψε σε λίμνες.

Στο χωριό Μιτσερό, υπάρχει ένας τέτοιος κρατήρας ό οποίος γέμισε με βρόχινο νερό και μεταμορφώθηκε σε μια πανέμορφη κόκκινη λίμνη. Πρόκειται για τον κρατήρα του μεταλλείου Κοκκινοπεζούλας.

Το μεταλλείο άρχισε την λειτουργία του το 1953. Στα πρώτα 5 χρόνια, ήταν υπόγειο. Σε κάποιο στάδιο, άρχισαν να σημειώνονται περίεργοι θάνατοι ανάμεσα στους μεταλλωρύχους. Ο ένας θάνατος διαδεχόταν τον άλλο. Μετά από μυστική έρευνα που διεξήγαγε η διαχειρίστρια εταιρεία και η οποία έδειξε ότι οι θάνατοι προέρχονταν από πνευμοκονίαση λόγω μεγάλης παραμονής σε κλειστό χώρο, αποφάσισε να προχωρήσει στην εισαγωγή από το εξωτερικό σκαπτικών μηχανημάτων και να μετατρέψει το υπόγειο μεταλλείο σε επιφανειακό.

Άρχισαν να "χαλούν" το βουνό Κοκκινοπεζούλα από την κορυφή κατεβαίνοντας κάθετα προς τα κάτω. Όσο πέτρωμα περιείχε μετάλλευμα το κατέβασαν από το βουνό με βαγόνια και από εκεί με φορτηγά το μετέφεραν στο σημείο εμπλουτισμού και τα άχρηστα υλικά τα τοποθέτησαν ανατολικά της εκσκαφής, δημιουργώντας ένα νέο βουνό. Πάνω στην κορυφή αυτού του νέου βουνού, σήμερα υπάρχει το φορτωτικό μηχάνημα που με την τεράστια «χούφτα» του μετακίνησε ολόκληρο βουνό,μετακίνησε 5.486.000 τόνους μεταλλεύματος παράγοντας για την Κύπρο και τους κατοίκους της, τεράστιο πλούτο.

Κατηφορίζοντας προς το βάθος του μεταλλείου , όπου βρίσκεται η κόκκινη λίμνη, θα μπορέσετε να μελετήσετε τα διάφορα και διαφορετικά πετρώματα που κατά της δημιουργία των πρανών του μεταλλείου έχουν έλθει στην επιφάνεια.

Περπατώντας δε πάνω στα χνάρια των φορτηγών που αγκομαχώντας ανηφόριζαν από το βάθος του μεταλλείου, φορτωμένα με το μετάλλευμα, θα έχετε την εντύπωση πως περπατάτε πάνω σε ένα σιδερένιο βουνό.

Ο σιδηροπυρίτης σε τεράστιες ποσότητες, αναμειγμένος με την σκληρή ηφαιστειακή σκόνη, από τη μια, λειτουργεί σαν ασπίδα και προστατεύει τους πρανούς από το να διαβρωθούν και από την άλλη σε συνδυασμό με τις ακτίνες του ήλιου κάνει το βουνό να λαμπυρίζει λες και χιλιάδες πυγολαμπίδες κατοίκησαν σε αυτό.

Αν επισκεφτείτε την λίμνη της Κοκκινοπεζούλας φροντίστε να εφαρμόσετε όλα έχουν εφαρμοστεί για την ασφαλή σας παρουσία στον χώρο. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι βρίσκεστε σε χώρο που έχει σκαφτεί και που υπάρχει περίπτωση κατολίσθησης ή και πτώσης από μεγάλο ύψος , μεγάλων η και μικρών βράχων.

Εφαρμόστηκαν επαρκή προστατευτικά μέτρα… μην τα ξεπεράσετε.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Λίμνη Μεταλλείου Κοκκινοπεζούλας - Μιτσερό)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 8489 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.