Εξωκλήσι Οσίου Αββακούμ στον αρχαίο οικισμό Καλαμιθάσα και στο χωριό Φτερικούδι
Εξωκλήσι Οσίου Αββακούμ στον αρχαίο οικισμό Καλαμιθάσα και στο χωριό Φτερικούδι

Όσιος Αββακούμ - Φτερικούδι

Εξωκλήσια της Κύπρου - Όσιος Αββακούμ, Καλαμιθάσα, Φτερικούδι, Πιτσιλιά, Λευκωσία

Καταχωρήθηκε την: από

Στον άλλοτε αρχαίο και μεγαλιθικό οικισμό Καλαμιθάσα, υπάρχει ο τάφος του Οσίου Αββακούμ πάνω από τον οποίο, οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού Φτερικούδι όπου και ανήκει πλέον η περιοχή του οικισμού, έκτισαν μικρό Ναό τον οποίο και αφιέρωσαν στον Όσιο.

Ο τάφος του Οσίου, βρίσκεται στο κέντρο αρχαίας εκκλησίας την οποία πιθανόν και να έκτισε ο ίδιος μέσα σε σπήλαιο όταν ακόμα βρισκόταν εν ζωή. Η αρχαία εκκλησία, σαν ταφικός Ναός ήταν πολύ μικρών διαστάσεων. Η επιλογή της περιοχής εκείνης από τον Όσιο για να σκάψει το σπήλαιο και να κτίσει τον Ναό, δεν ήταν τυχαία, αφού αποτελεί την μοναδική τοποθεσία της οποίας το έδαφος καλύπτεται από πολύ μαλακό άσπρο βράχο. Την ίδια τοποθεσία είχαν επιλέξει και οι πρώτοι κάτοικοι των όποιων οικισμών στο βουνό Καλαμιθάσα για να θάβουν τους νεκρούς τους, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Ο Όσιος Αββακούμ, εικάζεται ότι ήλθε στην Κύπρο κατά τα χρόνια των Σταυροφοριών και ότι είναι ένας από τους 300 Αλαμάνους μοναχούς. Ερχόμενος στην Κύπρο, εγκατέλειψε τους άλλους και προχώρησε στην ενδοχώρα με σκοπό να βρει κατάλληλο τόπο για να ασκητέψει.

Φθάνοντας στην κορυφή του Όρους Καλαμιθάσα, βρήκε εγκαταλελειμμένη αρχαία γαλαρία μεταλλείου την οποία χρησιμοποίησε σαν σπήλαιο. Η υγρασία αλλά και το έντονο κρύο τον ανάγκασαν να κατέβει πιο χαμηλά και σε περιοχή όπου υπήρχαν τουλάχιστον 3 οικισμοί μεταλλωρύχων. Οι οικισμοί αυτοί, πολύ αργότερα, δημιούργησαν τον οικισμό Καλαμιθάσα.

Ζώντας την μοναχική ζωή αλλά δοκιμαζόμενος από την συνεχή παρουσία του ανθρώπου, ευλογήθηκε να θαυματουργεί. Πολλοί άνθρωποι από τους κοντινούς οικισμούς και χωριά άρχισαν να συρρέουν στο σπήλαιο του ζητώντας από αυτόν να τους βοηθήσει, σε θέματα που είχαν σχέση με την ακοή τους.

Όταν ακόμη είχε εγκαταλείψει την επίγεια ζωή, τα θαύματα του συνεχίστηκαν και έφτασαν μέχρι και τις μέρες μας. Άνθρωποι από πολλές χώρες, μέχρι και την μακρινή Αυστραλία, καταλήγουν στην αυλή του Ναού του, αιτούμενοι την χάριν του Οσίου και προσμένοντας να λάβουν το δώρημα του.

Η είσοδος στην αρχαία εκκλησία και στον τάφο του Οσίου είναι πάντοτε ανοικτή σε αντίθεση με τον νέο Ναό ο οποίος είναι κλειστός. Τα λείψανα του Οσίου και τα παλαιά εικονίσματα φυλάσσονται στον επίσης παλαιό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Φτερικούδι. Αν θέλετε να προσκυνήσετε, υπάρχουν αναρτημένοι στην δυτική είσοδο 2 αριθμοί τηλεφώνων και χρησιμοποιήστε τους για να έλθουν να σας ανοίξουν.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Όσιος Αββακούμ - Φτερικούδι)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 12685 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.