Το χωριό Λιμνάτι της επαρχίας Λεμεσού κτισμένο μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Λιμνάτη
Το χωριό Λιμνάτι της επαρχίας Λεμεσού κτισμένο μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Λιμνάτη

Λιμνάτι Λεμεσός

Χωριά της Κύπρου - Λιμνάτι, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Το χωριό Λιμνάτι, το συναντάμε 3500 μέτρα μετά την Νέα Κορφή και στην δυτική πλαγιά της κοιλάδας που δημιούργησε ο ποταμός Λιμνάτης. Τα σπίτια, κυριολεκτικά πνιγμένα στο πράσινο, μόλις που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις χιλιάδες αμυγδαλιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές και ροδακινιές.

Φθάνοντας στις παρυφές του χωριού, ο δρόμος μας «κατεβάζει» στο ύψος της κοίτης του Λιμνάτη, όπου δίπλα από το νέο τσιμεντένιο γεφύρι, υπάρχει το παλιό και ξύλινο και το οποίο χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να το βρεις αφού είναι καλά κρυμμένο ανάμεσα στους πανύψηλους Σκλήρδους που δημιούργησαν ένα τοίχος προστασίας γύρω από αυτό.

Φθάνοντας στο χωριό και αφού περάσαμε ανάμεσα από μεγάλες εκτάσεις με αμυγδαλιές, βρήκαμε άνετο χώρο στάθμευσης δίπλα από το κοινοτικό πάρκο Λιμνατίου όπου και ευρίσκεται το οίκημα του Κέντρου Νεότητας που φέρει το όνομα «Αμυγδαλιά». Στην αυλή του βρίσκεται αναμνηστική και τιμητική πλάκα προς στους ήρωες Λιμνατίου που έπεσαν ή και χάθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκικής εισβολής στο νησί. Οι Ήρωες είναι ο Γεώργιος Πέτρου και ο Πολύδωρος Παπαχριστόφορου.

Πριν αρχίσουμε την περιδιάβαση μας στο χωριό, προμηθευτήκαμε νερό από την πετρόκτιστη βρύση, που υπάρχει μέσα στο πάρκο και προχωρήσαμε για να το γνωρίσουμε.

Τα παλιά τα χρόνια στην περιοχή υπήρχαν δύο χωριά. Το πάνω Λιμνάτι και το κάτω Λιμνάτι. Το κάθε ένα είχε την εκκλησία του και τα εξωκλήσια του. Έτσι μετά την ένωση τους, το νέο Λιμνάτι βρέθηκε με 2 εκκλησίες και 11 (;) εξωκλήσια.

Περπατώντας ανάμεσα στις γραφικές γειτονιές, στο άλλοτε Κάτω Λιμνάτι, βλέπουμε ένα «μωσαϊκό» αρχιτεκτονικών σχολών. Τα πιο παλιά, είναι πετρόκτιστα με ψηλά περιτοιχίσματα με μία κεντρική είσοδο η οποία άνοιγε σε μεγάλη εσωτερική αυλή. Χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των ορεινών περιοχών του νησιού.

Αυτά που κτίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι πλινθόκτιστα με ψηλά περιτοιχίσματα, με μία μεγάλη κεντρική είσοδο η οποία άνοιγε σε εσωτερική και μεγάλη αυλή. Στην αυλή υπήρχε εξωτερική σκάλα η οποία οδηγούσε στο Ανώι και η οποία μέχρι το πρώτο πλατύσκαλο ήταν κλειστή και από εκεί, μέχρι και το εξωτερικό ξύλινο μπαλκόνι στηριζόταν πάνω σε δοκάρια που εξείχαν από τον τοίχο του σπιτιού.

Τα σπίτια που κτίστηκαν κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, είναι κτισμένα με εργοστασιακά τούβλα, σοβατισμένα χωρίς να έχουν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική γραμμή.

Συνεχίζοντας την περιδιάβαση μας στο χωριό, καταλήξαμε στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, όπου στην προαύλιο και δυτικά από τον Ναό, υπάρχει καλλιμάρμαρο μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες της κοινότητας, Δημήτρη Χαραλάμπους και Βασίλη Αλεξάνδρου οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Άγγλους κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

Από εκεί ο δρόμος γίνεται έντονα ανηφορικός και μας περνά διαδοχικά από αρκετές πέτρινες βρύσες και στην συνέχεια από το οίκημα του συμβουλίου κοινοτικού εθελοντισμού. Από το σημείο αυτό περνάμε στην γεωγραφική περιφέρεια του άλλοτε Πάνω Λιμνατίου και περπατώντας στον κύριο οδικό άξονα φθάνουμε στο κοινοτικό πάρκο «Ο Τρέμιθος».

Ονομάζεται έτσι γιατί μέχρι και πριν λίγα χρόνια, υπήρχε στην περιοχή ένας τεράστιος και παμπάλαιος Τρέμιθος στην σκιά του οποίου υπήρχε εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Μάμα. Σήμερα, στην θέση του Τρέμιθου, υπάρχουν κάποια κούτσουρα στα οποία μάλιστα υπάρχει σχετική πινακίδα που αναφέρει την ηλικία του δέντρου, 600 ετών και ότι είναι προστατευόμενο.

Τουλάχιστον κάποιοι ας σταματήσουν να προκαλούν. Αφού πρώτα, με τις ενέργειες τους κατάφεραν να πεθάνει το δέντρο, έβαλαν και την πινακίδα με την ένδειξη «προστατευόμενο».

Δίπλα από τον νεκρό κορμό του Τρέμιθου, υπάρχουν τα «θεμέλια» του μικρού Ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μάμα και απέναντι από αυτό τα κτήρια του παντοπωλείου και της ΣΠΕ ημιορεινής Λεμεσού, όπου μπροστά από αυτά υπάρχει μεγάλη πλατεία.

Από την πλατεία προχωρήσαμε βόρεια για λίγο, όπου περάσαμε μπροστά από τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου και του κοινοτικού ιατρείου και στην συνέχεια ανατολικά προς το νεόκτιστο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και το αμφιθέατρο που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Από την αυλή του πολυδύναμου μπορέσαμε να δούμε πανοραμικά όχι μόνο το χωριό αλλά και μεγάλο μέρος της κοιλάδας του ποταμού.

Μετά προχωρήσαμε προς την εκκλησία Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του λόφου όπου είναι κτισμένο το χωριό και μπορείς να την δεις από όποιο σημείο και αν προσέρχεσαι προς αυτήν.

Φτάνοντας στην κορυφή και στην εκκλησία, βλέπουμε βόρεια, την κλειστή δεξαμενή νερού που αποτελούσε μέρος του αρδευτικού συστήματος της κοινότητας και ακόμη πιο βόρεια τεράστιες εκτάσεις με αμυγδαλιές να «σκαρφαλώνουν» στις πλαγιές των γύρω λόφων.

Από την κορυφή όπου βρίσκεται η εκκλησία η θέα πραγματικά σε μαγεύει. Τόσο πολύ μάλιστα που κάποιος γραφικός κάτοικος του χωριού, δεν σταματά λεπτό από το να παρατηρεί την κοιλάδα από εκεί ψηλά, γαντζωμένος κυριολεκτικά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα της εκκλησίας.

Πολλοί από εσάς θα νομίσατε ότι το ταξίδι μας στο Λιμνίτι τελειώνει κάπου εδώ. Δεν τελειώνει. Υπάρχουν 11 εξωκλήσια και ένα παραποτάμιο δασικό περιβάλλον, σπάνιας ομορφιάς, που μας περιμένουν να τα γνωρίσουμε.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Λιμνάτι Λεμεσός)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 6199 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.