Μνημείο Ηρώων των αγώνων του Κυπριακού Λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία
Μνημείο Ηρώων των αγώνων του Κυπριακού Λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία

Επισκοπή Λεμεσού

Χωριά της Κύπρου - Επισκοπή, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Ήταν το έτος 1300 π.χ. που τα πόδια Αχαιού πολεμιστή πατούσε στην θαλασοφιλούσα γη της Κύπρου. Οι χιλιάδες των Αχαιών, μετά την δεκάχρονη παραμονή τους έξω από τα τείχη της Τροίας, έμπαιναν στα πλοία τους για επιστροφή στις Πατρίδες τους. Τα αμπάρια γεμάτα από τους θησαυρούς της αλωμένης πόλης.

Τα μηνύματα που έρχονταν από τις πόλεις Βασίλεια τους ήταν αρνητικά για τους ίδιους. Δεν τους ήθελαν πια. Άλλοι Βασιλείς τους αντικατέστησαν.

Οι ήρωες του Τρωικού πολέμου, μία επιλογή είχαν. Να βρουν νέες Πατρίδες. Ήρωες όπως ο Τεύκρος, Δημοφών, ο Πράξανδρος, ο Χαλκήνωρ, ήταν ανάμεσα σε πολλούς που η θάλασσα τους οδήγησε στις ακτές την Κύπρου.

Οι πολεμιστές τους Άργους, βρήκαν λιμάνι στην σημερινή παραλία της Επισκοπής. Ήταν η μοναδική παραλία που «προσφερόταν» για αποβίβαση από τα πλοία, σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Η μορφολογία της περιοχής τους έδινε μια καταπληκτική τοποθεσία για να κτίσουν το νέο τους Βασίλειο. Μια στενή λωρίδα γης 50 μέτρων και μετά ένας πανύψηλος και κατακόρυφος γκρεμός. Στην κορυφή του έκτισαν την νέα πόλη τους. Την ονόμασαν Κούριον.

Τον μεγαλοπρεπή Ναό τους τον αφιέρωσαν στον Θεό Απόλλωνα τον Υλάτη και σε πολύ σύντομο χρόνο, μετατράπηκε σε πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητών από όλη την Κύπρο, χαρίζοντας έτσι στο Κούριο τεράστια οικονομική ευρωστία.

Στο Κούριο έφτασαν 1350 χρόνια μετά, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας για να διδάξουν τον Χριστιανισμό, χωρίς όμως να μπορέσουν να μπουν στην πόλη.

Με την επικράτηση της νέας Θρησκείας στο νησί, άρχισε και η παρακμή του Κουρίου. Ο Ναός του Απόλλωνα, αφέθηκε να ερειπωθεί και κανένας πλέον δεν τον επισκεπτόταν. Ακολούθησαν οι Αραβικές επιδρομές κατά τις οποίες το Βασίλειο λεηλατήθηκε και παραδόθηκε στις φλόγες. Οι κάτοικοι του κατέφυγαν στα βουνά, όπου εκεί, μακριά από τις ακτές έκτισαν νέους οικισμούς, δημιουργώντας έτσι τα περισσότερα σημερινά χωριά της Ορεινής Λεμεσού.

Τα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα σπίτια του Κουρίου, μετατράπηκαν για κάποια χρόνια, σε κρυψώνες για ληστές και πειρατές. Αργότερα όταν σταμάτησαν οι Αραβικές επιδρομές κατά των παράκτιων περιοχών του νησιού, νέοι κάτοικοι έκτισαν νέο οικισμό, στην προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν την τεράστια και γόνιμη πεδιάδα που απλωνόταν στα νοτιοανατολικά του αρχαίου Κουρίου.

Η νέα Θρησκεία, εγκατέστησε στον οικισμό μία από τις πολλές επισκοπές της. Έτσι ο οικισμός ονομάστηκε «Επισκοπή».

Η σημερινή Επισκοπή, αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο μουσείο. Παντού θα δεις και θα συναντήσεις κατάλοιπα όλων των πολιτισμών που πέρασαν αλλά και δημιουργήθηκαν στο νησί. Ναοί αφιερωμένοι στο Δωδεκάθεο. Ναοί αφιερωμένοι στην Νέα Θρησκεία. Ναοί αφιερωμένη στον Μωάμεθ, είναι μερικά από αυτά που αποτελούν το Θρησκευτικό καλειδοσκόπιο της Επισκοπής.

Συναντήσαμε 5 Χριστιανικούς Ναούς. Ο ναός Της Αγίας Παρασκευής, αποτελεί τον κύριο Ναό της κοινότητας. Άλλος πολύ παλιός Ναός, στο κέντρο του χωριού είναι αφιερωμένος στην Παναγία και στο σημείο που αποβιβάστηκαν οι Αργείοι υπάρχει ο Ναός και Τάφος Του Αγίου Ερμογένη. Επίσης σε κεντρικό σημείο, πίσω από το οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου και πολύ κοντά στο αμφιθέατρο, υπάρχει πρόσφατος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Στην θέση που βρίσκεται ο Ναός, πριν μερικά χρόνια, υπήρχε ένας τεράστιος Τρέμιθος. Η ηλικία του ξεπερνούσε τα χίλια χρόνια. Κομματικές αντιπαλότητες διεκδίκησης του χώρου για ανέγερση κομματικού συλλόγου, οδήγησαν ταραξίες στο να δηλητηριάσουν το δένδρο και να το «σκοτώσουν». Στην εκσκαφή που έγινε για εκρίζωση του νεκρού δένδρου, βρέθηκαν τα ερείπια παλιάς Χριστιανικής εκκλησίας. Έτσι αποφασίστηκε ο χώρος να παραμείνει στην εκκλησία και να κτιστεί νέος Ναός.

Στον ίδιο χώρο, βρέθηκε μια τεράστια πέτρα που στο κέντρο είχε διαμπερές τρύπα. Λέγεται ότι όποιος και αν δοκίμαζε να περάσει μέσα από την τρύπα, όσο χοντρός και αν ήταν, ως εκ θαύματος περνούσε στην αντίθετη πλευρά.

Στο κέντρο των θεμελίων του ανασκαφέντα Ναού, υπάρχει μια παρόμοια πέτρα. Μην δοκιμάσετε να περάσετε. Δεν είναι η πραγματική. Αυτή που υπήρχε τα αρχαία χρόνια έχει χαθεί.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, γήπεδα, πάρκα και ένα πετρόκτιστο εξωτερικά αμφιθέατρο είναι μερικά από αυτά που μπορεί να προσφέρει η Επισκοπή στον επισκέπτη της.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα μνημεία ηρώων που είναι διάσπαρτα σε κεντρικά σημεία της κοινότητας.

Η Επισκοπή, όσο και αν είναι μια σύγχρονή και μεγάλη κωμόπολη με 4 και πλέον χιλιάδες κατοίκους, διατηρεί ακόμα τον χαρακτήρα του χωριού, με όλα τα καλά που φέρνει μαζί του αυτό.

Αφήσαμε για το τέλος την φιλοξενία. Οι σημερινοί κάτοικοι της Επισκοπής, είτε αυτοί είναι αυτόχθονες είτε κατάγονται από κατεχόμενα χωριά μας και κυρίως από την Λύση Αμμοχώστου, διατηρούν μέσα τους τον Ξένιο και Φίλιο Δία.

Η Επισκοπή είναι ένας προορισμός που ο κάθε επισκέπτης της Κύπρου, από όποια χώρα και αν προέρχεται, θα πρέπει να τοποθετήσει στο πρόγραμμα του. Αξίζει το κάθε λεπτό που θα αφιερωθεί για να την επισκεφτείς.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Επισκοπή Λεμεσού)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 6679 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.