Όλοι οι δρόμοι του Καλού Χωριού Ορεινής οδηγούσαν στο πηγάδι με το αλακάτι
Όλοι οι δρόμοι του Καλού Χωριού Ορεινής οδηγούσαν στο πηγάδι με το αλακάτι

Καλό Χωριό Ορεινής

Χωριά της Κύπρου - Καλό Χωριό Ορεινής, Κλήρου, Λευκωσία

Καταχωρήθηκε την: από

Στην Κύπρο υπάρχουν πέντε χωριά που φέρουν το ίδιο όνομα. «Καλό Χωριό». Ένα από αυτά το συναντάμε 26350 μέτρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία. Βρίσκεται κτισμένο μέσα στις παρυφές του πανέμορφου δάσους Αδελφοί και μόλις 1500 μέτρα από το κεφαλοχώρι της περιοχής την Κλήρου και είναι το Καλό Χωριό Ορεινής ή όπως αρέσκονται πολλοί να το λένε « Καλό Χωριό Κλήρου».

Το χωριό καταλαμβάνει περιοχές πεδινές αλλά και ημιορεινές με αποτέλεσμα να βλέπεις μεγάλους και αρόσιμους αγρούς αλλά και πευκοδάση. Νότια από το χωριό απλώνεται το πυκνό και καταπράσινο δάσος Αδελφοί, χαρίζοντας του το γλυκό και ήπιο κλίμα τον χειμώνα αλλά και το έντονα δροσερό το καλοκαίρι.

Το Καλό χωριό Ορεινής προέρχεται από οικισμό που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα. Από την εποχή που ο άνθρωπος ανακάλυψε τον χαλκό και τον χρυσό κατοίκισε στην περιοχή δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης του. Παράλληλα δημιούργησε και τους χώρους εξόρυξης των πολύτιμων μετάλλων, τα γνωστά αρχαία  ορυχεία.

Στην Κύπρο η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων συμπίπτει με την κάθοδο των Αχαιών οι οποίοι εκτός από τις τέχνες και τα γράμματα έφεραν στο νησί και τους Θεούς τους. Κάποιος από αυτούς τους Θεούς είχε δώσει το όνομα του στον αρχαίο οικισμό.

Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στο νησί, οτιδήποτε ήταν παγανιστικό εθεωρείτο μίασμα και ντροπή. Έτσι οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να το αλλάξουν. Το ονόμασαν «Μερίκα» και αυτό γιατί στην περιοχή τους υπήρχαν πολλά δέντρα Μερίκας.

Το όνομα «Μερίκα» το συναντάμε σε τοποθεσία που βρίσκεται δυτικά από το χωριό όπου υπάρχει βρύση η οποία λέγεται «Πικρόβρυση της Μερίκας». Στην συνέχεια, αφού και αυτό δεν ήταν αρεστό το άλλαξαν και ακολούθησαν το παράδειγμα των άλλων τεσσάρων χωριών, ονομάζοντας το και αυτοί «Καλό Χωριό».

Τα στοιχεία που υπάρχουν διασκορπισμένα σε τοποθεσίες του χωριού μας μαρτυρούν ότι ο οικισμός εκτός από όνομα έχει αλλάξει πολλές φορές τόσο την αρχιτεκτονική του όσο και το είδος των ασχολιών των κατοίκων του.

Νότια του χωριού υπάρχει παλαιά κτισμένη βρύση  με μεγάλη γούρνα η οποία μας φανερώνει ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλά κοπάδια. Σε απόσταση 20 μέτρων από τη βρύση υπάρχει παλιό και με πέτρες κτισμένο μικρό γεφύρι. Φυσικά μόλις και διακρίνεται αφού είναι καλυμμένο από τους βάτους. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ο εκδρομικός χώρος καλού Χωριού Ορεινής και η αρχαία γαλαρία την οποία αξίζει να την δεις και να την μελετήσεις.

Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων νοτιότερα υπάρχει το φράγμα Καλού Χωριού και αν προχωρήσετε 200 μέτρα από την γέφυρα που βρίσκεται στο σημείο εισόδου του ποταμού στο φράγμα τότε θα βρείτε το εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα και Αγία Παρασκευή.

Δυτικά από τον παλαιό πυρήνα του χωριού, υπάρχει η αφετηρία ενός καταπληκτικά όμορφου αλλά και εκπαιδευτικού μονοπατιού μελέτης της φύσης. Είναι το «Μονοπάτι Πικρόβρυση της Μερίκας».  Στον ίδιο χώρο υπάρχουν τα Ενετικά γεφύρια που γεφυρώνουν τον ποταμό Μαρούλλενας  και 100 μέτρα ανατολικά από αυτά το αρχαίο μεταλλείο.

Σήμερα το Καλό Χωριό Ορεινής, αποτελεί μια σύγχρονη και με όλες τις υπηρεσίες και διευκολύνσεις κοινότητα. Θα δεις κοινοτικά πάρκα, σχολεία, εκκλησίες, μουσειακά εκθέματα, καθαρούς δρόμους και αυλές. Μέσα σε όλη αυτή την ομορφιά που εκπέμπει το τοπίο αλλά και η αρχιτεκτονική τόσο του παλιού πυρήνα όσο και τα νεόκτιστα σπίτια ίσως να αποτελεί παραφωνία η επιλογή του χώρου τοποθέτησης των κάδων ανακύκλωσης με όλη εκείνη την ακαταστασία που προκαλεί  σε ένα χώρου όπου ευρίσκονται πολλά σημαντικά αξιοθέατα της κοινότητας.

Περπατώντας ανάμεσα στα σπίτια του παλιού πυρήνα του χωριού, θα δεις πολλά που προέρχονται από τις αρχές του 20ου αιώνα και φέρουν την αρχιτεκτονική των πεδινών περιοχών του νησιού. Σπίτια μονώροφα ή και με ανώι κτισμένα εξολοκλήρου με πλίνθους με μεγάλες ξώπορτες και μεγάλες εσωτερικές αυλές. Όσα διαθέτουν ανώι, σε αυτά υπάρχει η εξωτερική ξύλινη σκάλα που καταλήγει σε μεγάλο μπαλκόνι.

Σε σταυροδρόμι που σχηματίζεται από 6 δρόμους υπάρχει το Λατσί (λάκκος - πηγάδι) από το οποίο με αλακάτι έβγαζαν νερό και πότιζαν τα ζώα και τους αγρούς τους. Βρίσκεται στο κέντρο της ένωσης των έξι δρόμων και διαθέτει ακόμα κάποιες από τις πέτρινες γούρνες του.

Το παλιό χωριό ήταν κτισμένο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου η οποία βρίσκεται στην κορυφή μικρού υψώματος. Με την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη εκκλησία και έτσι προχώρησαν και οικοδόμησαν  άλλη 150 μέτρα ανατολικά από την παλιά και την αφιέρωσαν και αυτήν στον Άγιο Γεώργιο.

Για να επισκεφτείτε το καλό Χωριό Ορεινής υπάρχουν δεκάδες καλοί λόγοι. Είναι ένα χωριό που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Καλό Χωριό Ορεινής)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 12234 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.